Waarom zelfbruiner altijd een vreemd geurtje heeft

Foto: Lancaster

Beauty

Waarom zelfbruiner altijd een vreemd geurtje heeft

Print

Ook al ziet het kleurtje van je self tanner er supernatuurlijk uit, dan nog verraadt die vervelende zelfbruinergeur dat je heus niet écht een week naar Ibiza bent geweest. Maar hoe komt het eigenlijk dat er altijd zo’n typerend luchtje zit aan zelfbruiner? En hoe kun je de schade beperken?

‘De stof die verantwoordelijk is voor de bruine kleur op je huid, DHA of Dihydroxyaceton, is ook meteen de oorzaak van de typische geur’, weet huidarts Ingrid Van Riet van Carpe Clinic in Antwerpen. ‘DHA is een chemische afgeleide van suiker. Totaal onschadelijk, maar de DHA-molecule heeft wel een specifieke geur. Reageert het DHA met de eiwitten in de hoornlaag van de huid, dan vindt er een oxidatie plaats. Dat chemische proces resulteert in een bruine kleur, maar versterkt eveneens de penetrante DHA-geur.’ De cosmeticaindustrie heeft ondertussen al een lange weg afgelegd om het geurprobleem te omzeilen: de uren-in-de-wind-stinkende crèmes zijn verleden tijd en er wordt volop ingezet op formules die de bekende DHA-geur kunnen camoufleren. Goed nieuws, vindt dokter Van Riet. Ze benadrukt immers dat zelfbruiner een gezond alternatief is voor de zon of zonnebank. ‘Hou er alleen rekening mee dat de kleur die een zelfbruiner veroorzaakt je niet beschermt tegen de zon. Zonnecrème blijft nodig.’

Toch gevoelig voor het geurtje? Hou dan je rekening met deze tips.

Smeer een crème met een lager DHA-percentage
Geleidelijke zelfbruinende bodylotions bevatten minder DHA dan ‘echte’ self tanners en zullen dus minder sterk reageren met de huid. De geur is minder fel, maar het kleurtje ook.

Omdat vrouwen graag al na één keer smeren mooi bruin zien, bedacht Lancaster een manier om het DHA-gehalte in hun zelfbruiners te verlagen. ‘We omhullen het DHA met een synthetische vorm van melanine’, aldus Alice Libouban, project developer cosmetics bij Lancaster. ‘Die melanine geeft óók kleur af (maar zonder geur), waardoor we minder DHA moeten gebruiken. Het resterende geurtje camoufleren we met sterke zomerse geurnoten.’

Kies voor een geurtje
Omdat elk parfum beter is dan dat van zelfbruiner, ga je voor sterk geparfumeerde crèmes die de DHA-geur kunnen overstemmen (denk: abrikozen, tiarebloem, kokosnoot of vanille)

Draag natuurlijke stoffen
Laat de zelfbruiner volledig in je huid trekken vooraleer je je aankleedt. Kies ook voor lichte, ademende en natuurlijke stoffen. Vandaag is écht niet de dag voor een lederen broek.

Smeren voor je gaat slapen
Als je je insmeert voor je gaat slapen, vindt het chemische ‘bruinproces’ ‘s nachts plaats. Wanneer jij en je geurzin er dus geen last van hebben. Tegen de ochtend is het vervelende luchtje zo goed als verdwenen en met een douche was je de laatste DHA-sporen weg.

NIET TE MISSEN