© PN

Stempelen voordeliger dan werken voor 54.000 Belgen

Door de nieuwe berekening van de inkomensgarantie-uitkering (IGU) lijden 54.000 deeltijds werkenden in ons land elke maand tot 200 euro inkomstenverlies. “Als de regering-Michel haar plan doorzet om de IGU na twee jaar deeltijdse arbeid te halveren, gaan daar nog eens honderden euro vanaf”, klaagt het ACV aan.

yl

In België krijgen 54.000 deeltijdse werknemers naast hun karig loon een inkomensgarantie-uitkering (IGU). Daardoor houden ze op het einde van de maand iets meer over dan als ze zouden gaan stempelen. Vaak gaat het om werkloze vrouwen die een deeltijdse job hebben in zware sectoren als de distributie, horeca en schoonmaak.

“De regering-Michel heeft op 1 januari een nieuwe IGU-berekeningswijze ingevoerd. Sindsdien speelden al honderden deeltijds werkenden hun IGU kwijt. Wie ze kan behouden, levert tot 200 euro per maand in”, zegt Roland Valkeneers van het ACV. “Nog dramatischer wordt het als de regering haar plan doorzet om de IGU na twee jaar deeltijdse arbeid te halveren. Een groot deel van de deeltijds werkenden zal dan opnieuw fors moeten inleveren, tot honderden euro . Daardoor zullen ze minder overhouden dan als ze zouden gaan stempelen.”

Lees donderdag meer in Gazet van Antwerpen