© ema

Primeur in België: een ring rond een dorp

Na de Brusselse ring en de Antwerpse ring is er nu ook... de Retiese ring: de R18. Het gaat om een nationale primeur. Het is de eerste officiële randweg rond een dorp. Alle andere R-nummers zijn toegekend aan ringwegen rond een stad.

Eddy Meulemans

De R18 bestaat uit drie aloude gemeentewegen die onlangs werden overgedragen aan het Vlaamse Gewest en zo het statuut van gewestweg kregen. “Vorig jaar besliste de gemeenteraad om de Nieuwstraat, de Sintpaulusstraat en de Pijlstraat af te staan aan het Vlaamse Gewest”, zegt burgemeester Patrick Geuens (Nieuw Retie). “In ruil kregen wij alle wegen binnen de ring in eigendom en in beheer.”

Halve cirkel

Dat de Retiese ring nu ook al meteen wordt opgewaardeerd tot R-weg, is opmerkelijk. “R-nummers worden toegekend aan ringwegen die minstens een halve cirkel rond een stadskern maken. Ringwegen die daar niet aan beantwoorden, zoals in Mol en Lommel, duiden we aan met een N-nummer”, zegt Jef Schoenmaekers, woordvoerder van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Heel wat buurtbewoners zijn niet blij met de ‘nationale primeur’. Lees er dinsdag meer over in Gazet van Antwerpen – editie Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio