Stadhuis krijgt een 'Verlicht Verdiep'

Print
Antwerpen - Het stadhuis van Antwerpen ondergaat vanaf 2018 een grondige renovatie. Het is de bedoeling dat de centrale ingang naar de Grote Markt verhuist en dat de nu leegstaande tweede verdieping wordt omgetoverd tot een lichte beleidsruimte met uitzicht op de campaniletoren. Het 450 jaar oude stadhuis krijgt dus naast een 'Schoon Verdiep' straks ook een 'Verlicht Verdiep'.

De renovatiewerken gaan de stad 25 à 30 miljoen euro kosten, maar zijn volgens burgemeester Bart De Wever echt wel broodnodig. "Als we nu niet ingrijpen, gaan er bepaalde dingen misschien onherstelbaar beschadigd raken en zo ga je niet met Unesco Werelderfgoed om."

 De taak om van het stadhuis een hedendaags en open huis van bestuur te maken, rust op de schouders van het ontwerpteam 'Huis Van De Stad'. Dat collectief van zeven partners wil de centrale ingang van de Suikerrui weer naar de Grote Markt brengen en de gelijkvloerse verdieping een publieke functie geven voor lezingen, tentoonstellingen en voorstellingen met een grote centrale foyer, waar het nu nog een wirwar van gangen en kamertjes is. 

"Op de tweede verdieping zullen de meest ingrijpende wijzigingen plaatsvinden. Aan weerszijden van de centrale koepel worden twee hoge en lichte ruimtes opgetrokken met uitzicht op de campaniletoren. Op de tweede verdieping, die wij het 'Verlicht Verdiep' noemen, zullen alle kabinetten van de schepenen worden ondergebracht", zegt Bart Biermans van het ontwerpteam.

Het Schoon Verdiep, met zijn prachtig versierde zalen, krijgt een opknapbeurt en de buitengevel wordt gerestaureerd op basis van een gravure uit 1565 waarin het oorspronkelijke kleurenpalet duidelijk te zien is. Er gaat ook veel aandacht naar duurzaamheid, want het stadhuis moet een bijna volledig passief gebouw worden. Tijdens de renovatiewerken, die minstens twee jaar duren, zal het gebouw wellicht een tijd niet gebruikt kunnen worden.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio