© EPA

© AP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Kenia neemt wraak voor terreuraanslag op universiteit

Keniaanse gevechtsvliegtuigen hebben bolwerken van de islamitische terreurgroep al-Shabaab onder vuur genomen. Dat bevestigt het Keniaanse leger.

svg

De gevechtsvliegtuigen viseerden twee belangrijke kampen van de terreurgroep in de Somalische Gedo-regio, die al-Shabaab gebruikt om wapens en militanten naar Kenia te smokkelen. “Kenia reageert daarmee op de blijvende dreiging van de terreurgroep. We nemen wraak”, aldus een Keniaanse officier.

De twee kampen van al-Shabaab in Zuid-Somalië werden al eens ‘opgeruimd’ door het Keniaanse leger, maar bleken opnieuw bemand en actief. Het zouden ook die bolwerken zijn die het bloedbad op de universiteit van Garissa hebben gepland. “We hebben de kampen in Gondodowe en Ismail in Somalië aangevallen omdat volgens de informatie die we hebben gekregen, de militanten van al-Shabaab hiervandaan kwamen om Kenia aan te vallen”, zegt een militaire bron aan Reuters.

148 doden op universiteitscampus

Vorige week voerde al-Shabaab een aanslag uit op de universiteitscampus van het Keniaanse Garissa. De militanten verschansten zich in de slaapzalen van de studenten en vroegen “waar de ongelovigen waren”. Alle studenten die niet konden vluchten en toegaven dat ze christen waren, werden ter plekke geëxecuteerd.

Toen de politie de militanten kon omsingelen, lieten vier onder hen hun bomvest ontploffen, waardoor het dodental opliep tot 148.

Vastgoed

Jobs in de regio