© REUTERS

Palestijnse president furieus over ontbrekend belastinggeld

Israël heeft zondag een deel van de Palestijnse fondsen gedeblokkeerd die waren bevroren als represaille voor de Palestijnse toetreding tot het Internationale Strafhof. De Palestijnse president Mahmoud Abbas reageert furieus en eist de vrijgave van het volledige bedrag.

svg

Israël, dat de taksen sinds begin 2015 blokkeert, had eind maart laten weten honderden miljoenen dollar te zullen deblokkeren en aan de Palestijnse Autoriteit te zullen storten. De Israëlische autoriteiten keurden intussen naar eigen zeggen de overdracht goed van 1,37 miljard shekel, omgerekend ongeveer 380 miljoen euro, een bedrag dat overeenkomt met de taksen voor de periode van december 2014 tot februari 2015, aldus een Israëlische regeringsbron.

‘Een derde van het geld ontbreekt’

Abbas wijst er zondag echter op dat een derde van het verschuldigde bedrag voor de betrokken periode ontbreekt. ‘Ze zeggen dat ze ons het geld gaan storten, maar uiteindelijk blijkt een derde van het geld van het bedrag te zijn afgetrokken, waarom?’, zo vroeg de Palestijnse president zich af.

‘Hierbij hebben we nog een extra dossier om voor te leggen aan het Internationaal Strafhof: eerst was er de oorlog (in de zomer van 2014) in Gaza, de kolonisatie en nu bestudeert de Palestijnse Autoriteit dit nieuwe dossier om het te gepasten tijde voor het Strafhof te brengen’, klinkt het.

Een bron binnen de entourage van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bevestigde zondag aan het Franse persagentschap AFP dat ‘een deel van het geld’ werd overgemaakt, en voegde er tegelijk aan toe dat Israël ‘de Verenigde Staten de verzekering heeft gegeven dat het overblijvende bedrag op elk moment kan worden doorgestort.’

110 miljoen euro per maand

Bij de oprichting van de Palestijnse Autoriteit, meer dan twintig jaar geleden, verklaarde Israël zich bereid om in naam van de Palestijnse Autoriteit taksen te heffen op goederen voor de Palestijnen die via Israëlische havens en luchthavens passeren en het geld vervolgens door te storten aan de Palestijnen. Het bedrag is vandaag de dag goed voor bijna 110 miljoen euro per maand en vormt een van de belangrijkste inkomsten voor de Palestijnse autoriteiten.

MEER OVER Palestijnse Autoriteit