© AFP

Paus roept op tot nederigheid

Paus Franciscus heeft op Paaszondag de traditionele zegen “Urbi et Orbi” uitgesproken. Voor duizenden pelgrims van over de hele wereld, die de stromende regen op het feestelijk versierde Sint-Pietersplein hadden getrotseerd, gaf hij van op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek de zegen “voor de stad (Rome) en voor de wereld”. Eerder had de paus de Paasmis voor de verrijzenis van Christus gevierd en zijn Paasboodschap verkondigd.

Daarin bad hij voor vrede in de crisis- en conflictgebieden van deze wereld en om verlichting voor de vervolgde christenen. “Van de Verrezen Heer smeken we de genade af om niet toe te geven aan de trots die geweld en oorlogen aanwakkert, maar de nederige kracht die tot vergeving en vrede leidt”, zei hij. “De zegevierende Jezus vragen we het lijden van onze vele broeders en zusters te lenigen, die in Zijn naam worden vervolgd”, voegde de 78-jarige kerkvorst eraan toe.

Met het oog op het nucleair raamakkoord met Iran zei de paus dat hij hoopt dat “dit een definitieve stap is in de richting van een veilige en broederlijke wereld”. Hij verwees naar conflictgebieden als Syrië, Irak, Libië, Jemen en Oekraïne. Hij bad ook voor vrede in het Heilige Land. “Moge tussen Israëli’s en Palestijnen de cultuur van toenadering groeien en het vredesproces weer op gang gebracht worden”, zei hij.

Franciscus riep de gelovigen ook op tot wederzijds respect en nederigheid. Hij hekelde de houding om “tegen elke prijs zijn zin door te drijven, te wedijveren, zich te doen gelden”.

Het Urbi et Orbi en de Paasboodschap werden naast de mensen op het Sint-Pietersplein ook door miljoenen gelovigen op tv en internet gevolgd. Het is het hoogtepunt van de traditionele paasfeesten in Rome.