Spinazie houdt je brein jong

Foto: SHUTTERSTOCK

Fit & Gezond

Spinazie houdt je brein jong

Print
Een dagelijkse portie spinazie of andere groene bladgroenten kan het cognitieve verouderingsproces vertragen, zo blijkt uit een nieuwe studie van de Rush University in Chicago.

Popeye transformeerde na een portie spinazie in een heuse krachtpatser, maar alle fabeltjes ten spijt blijkt spinazie toch over bijzondere eigenschappen te beschikken. De ijzerrijke bladgroente zou namelijk het verouderingsproces van het brein helpen te vertragen.

Dat blijkt uit een studie van de Rush University in Chicago. De onderzoekers analyseerden gedurende vijf jaar het dieet van 954 deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 81 jaar. Ze stelden vast dat testpersonen die op geregelde basis groene bladgroenten aten op cognitief vlak betere resultaten vertoonden.

Meer nog, personen die dagelijks één of twee porties groene bladgroenten tot zich namen, hadden dezelfde cognitieve mogelijkheden als andere deelnemers die elf jaar jonger waren en nooit eerder groene bladgroenten in hun voedingspatroon opgenomen hadden.

Uit de studie leiden de onderzoekers af dat diverse groene bladgroenten, zoals boerenkool en spruiten, ook het natuurlijke aftakelingsproces van het brein bij alzheimerpatiënten zouden kunnen vertragen. Meer onderzoek volgt nog.

NIET TE MISSEN