© BELGA

© Photo News

1/2

Genk start play-offs met overwinning

Uitgerekend dankzij een sterke Benji De Ceulaer, de man die geen contractverlenging krijgt op het einde van dit seizoen, is Racing Genk de play-offs met een zege begonnen. Het klopte op de openingsspeeldag van Play-off 2A Zulte Waregem met 1-0, al had dat veel meer kunnen zijn: de Limburgers raakten drie keer het doelhout.

Met Genk tegen Zulte Waregem mocht Play-off 2 meteen van start gaan met twee ploegen die vorig jaar nog een trapje hoger speelden. Thuistrainer Alex McLeish had afgelopen week verklaard dat hij, ondanks het feit dat hij na dit seizoen afscheid neemt, de club toch per se Europees voetbal wil schenken. En de Schot voegde de daad bij het woord, want hij stuurde zijn jongens meteen naar voren in de beginfase van de partij.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Genk

Zulte Waregem

Eerder was al duidelijk geworden dat ze bij blauw-wit niet zinnens waren het aflopende contract van Benji De Ceulaer te verlengen, maar uitgerekend de diepe spits was veruit de meest dreigende man bij de Genkenaars. De voormalige aanvaller van Lokeren had zowat een voet in alle aanvallen van zijn team en dreigde meermaals vanop afstand. Toen een afvallende bal van een aanval die hij zelf had opgezet halfweg de eerste helft bij hem terecht kwam, twijfelde hij geen seconde en nam hij de bal ineens op de slof. De paal stond evenwel in de weg voor De Ceulaer. Eerder al had ook Siebe Schrijvers al een stevige kopkans op voorzet van Thomas Buffel nipt naast gekopt.

Blessures nekken Zulte Waregem

Zulte Waregem was offensief onmondig en kwam enkel in de hoogtepunten voor door een vroege dubbele wissel: zowel Yarouba Cissako als James Troisi moesten het veld geblesseerd verlaten, Sebastiaan Brebels en Mo Messoudi kwamen hen vervangen. Vooral voor youngster Brebels (19), die halsoverkop had moeten invallen, was dat geen cadeau. In de 35ste minuut liet hij zich misschien wel iets te makkelijk ringeloren door Hervé Kage, die het hoofd van wie anders dan De Ceulaer vond. Die knikte de verdiende 1-0 mooi voorbij Sammy Bossut.

Na rust knokte Zulte Waregem zich meer richting Genkse speelhelft, maar de grootste kans was weer voor de Limburgers. Julien Gorius krulde een vrije trap vanop het halve maantje tegen de bovenkant van de lat. Plots ging het snel en Zulte Waregem rook zijn kans na een snelle omschakeling. Ghislain Gimbert kwam alleen voor doelman Köteles, maar de Hongaar hield Zulte Waregem met een voetreflex van de gelijkmaker.

Castagne maakt het nog spannend

Genk besefte dat het Zulte Waregem dringend knock-out moest slaan en stormde nog eens naar voren. Een bal in de box belandde met een gelukje bij Sergej Milinkovic-Savic, maar de Serviër zag zijn volley knap gepareerd door Bossut. De rebound belandde bij Timothy Castagne, die de bal met het hoofd over Bossut lobde, maar ook zijn inzet strandde op de paal - al de derde keer dat Genk het doelhout raakte. Castagne maakte zijn misser vijf minuten later nog wat erger door een Kompany’ke te doen: diep op de helft van de tegenstander ging hij bijzonder onbesuisd naar de bal, ref Dierick haalde terecht de rode kaart boven. Daardoor kreeg de wedstrijd nog een zenuwachtige slotfase, maar Zulte Waregem voetbalde te slordig om Genk nog echt het vuur aan de schenen te leggen.

Door deze zege pakt Genk de eerste driepunter van de play-offs. Het staat logischerwijs dan ook aan de leiding in Play-off 2A, waar KV Mechelen zondag nog Waasland-Beveren ontvangt.

Bekijk hier alle opstellingen!

Herbekijk de match hier van fase tot fase!

Belangrijkste fases:

12’ Snelle omschakeling bij Genk. Het gaat snel diep op rechts richting Buffel. Vanop de flank brengt hij de bal voor doel, Schrijvers klimt het hoogst, maar kan met het hoofd niet genoeg kracht zetten.

29’ De Ceulaer brengt de bal laag voor doel. Schrijvers kan net niet bij de bal. Buffel raapt de bal voorbij de tweede paal op en kan opnieuw voorbrengen. Uiteindelijk kan De Ceulaer in één tijd uithalen. Zijn schot spat uiteen op de paal!

36’ GOAL! Benjamin De Ceulaer scoort voor Racing Genk. De man die het verdient, brengt Genk op voorsprong. Kagé houdt twee spelers aan de praat en zet goed voor vanop links. De Ceulaer loopt op het gepaste moment in en kopt overhoeks binnen. Genk op voorsprong!

63’ Gorius mag een vrije trap nemen vanop een heel interessante plaats. Misschien iets te centraal voor doel, maar hij knalt de bal wel over de muur tegen de lat!

67’ Ineens is daar toch de kans op de gelijkmaker. Gimbert komt alleen voor Köteles, maar hij trapt de bal op de doelman.

75’ Na een knappe actie van Cissé neemt Milinkovic de bal mooi op de slof. De redding van Bossut is al even knap. Castagne zorgt met het hoofd voor de rebound, maar voor de derde keer staat het doelhout in de weg.

81’ RODE KAART! Genk moet de laatste tien minuten volmaken met een mannetje minder na een domme rode kaart voor Castagne.

Meer voetbalnieuws