Obama verzekert Netanyahu dat ‘verplichtingen tegenover Israël worden nagekomen’

Foto: REUTERS

Obama verzekert Netanyahu dat ‘verplichtingen tegenover Israël worden nagekomen’

Print

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu getelefoneerd naar aanleiding van het bereikte raamakkoord over het Iraanse atoomprogramma.

Met het akkoord wordt een stap gezet in de richting van een allesomvattende oplossing, zo stelde Obama, die ook benadrukte dat de Verenigde Staten hun engagementen tegenover Israël zullen blijven nakomen, meldt Het Witte Huis. Netanyahu had eerder nog gewaarschuwd voor de gevaren die de overeenkomst volgens hem inhouden voor de Israëlische staat.

Het telefoongesprek tussen Obama en Netanyahu kwam er nadat vanuit Tel Aviv negatief gereageerd werd op het nucleair akkoord met Iran. ‘Het akkoord bedreigt het voortbestaan van Israël’, zo had Mark Regev, de woordvoerder van Netanyahu, via Twitter laten weten.

Tijdens het onderhoud beklemtoonde Obama dat de VS zonder fout’ hun verplichtingen zullen nakomen om de joodse staat te verdedigen. De vooruitgang die tijdens de onderhandelingen werd geboekt, vermindert ‘in geen geval’ de Amerikaanse bezorgdheid over ‘de Iraanse steun aan het terrorisme en de bedreigingen ten opzichte van Israël’, klonk het verder.

Israël vreest dat het akkoord onvoldoende garanties bevat om te voorkomen dat Iran werk kan maken van de ontwikkeling van een kernwapen.

Nu in het nieuws