© AP

© AP

© Reuters

© AP

© rr

1 / 6
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

147 doden na aanval op universiteit in Kenia

Minstens 147 mensen, overwegend studenten, zijn gedood en tientallen anderen verwond tijdens een aanval van de islamitische terreurorganisatie al-Shabaab uit Somalië op de universiteit van de Keniaanse stad Garissa. Dat verklaarde de Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken donderdagavond. Hij zei dat de bevrijdingsoperatie inmiddels is afgelopen. Onder de doden zijn de vier Shabaab-terroristen.

jva, lbo

Volgens de Keniaanse televisie vielen gemaskerde en gewapende mannen in de vroege ochtend de moskee van de universiteit aan. Ze gooiden een granaat naar de toegangspoort en schoten lukraak op de aanwezigen. De politie was snel aanwezig en startte een vuurgevecht, daarna trokken de daders zich terug in het gebouw en gijzelden ze een groep christelijke studenten.

Een van de vermoedelijke daders zou zijn opgepakt terwjil hij probeerde te vluchten. Dat verklaarde de minister van Binnenlandse Zaken Joseph Nkaissery op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Al-Shabaab eist aanval op

De Somalische terreurgroep al-Shabaab eist de verantwoordelijkheid voor de aanval op. De beweging pleegt aanslagen in het land, omdat Kenia soldaten inzet tegen de militie. Het doel van al-Shabaab is de oprichting van een eigen islamitische staat.

Al-Shabaab meldde ook dat de militanten verschillende christelijke gijzelaars genomen hadden. 'We hebben hebben de moslims vrijgelaten, maar verschillende christelijke studenten doodgeschoten. We hebben ook enkele christenen gegijzeld', zegt Sheikh Abdiasis Abu Musab, de woordvoerder van al-Shabaab, aan persbureau Reuters.

Op 25 maart waarschuwde de Universiteit van Nairobi de studenten en medewerkers al dat er vergeldingsaanvallen op til waren op belangrijke gebouwen in de hoofdstad. Garissa ligt op ongeveer 350 kilometer ten oosten van hoofdstad Nairobi, tegen de grens met Somalië in het oosten.

In september 2013 vielen door toedoen van al-Shabaar 67 doden bij een aanval op een winkelcentrum in hoofdstad Nairobi.

Vastgoed

Jobs in de regio