© WAS

© Ludo Marien‘s Photo news

© Photo News

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Zuhal Demir: “Dringend actieplan nodig voor Kiel”

Volgens Antwerps districtsburgemeester Demir is er dringend een actieplan nodig voor het Kiel. Ze brengt hierover alle organisaties in de wijk nog voor de zomer samen. “We moeten de nu negatieve evolutie keren”, zegt Demir.

Sacha Van Wiele

Uit het wijkenonderzoek van onze krant blijkt dat de bewoners van Kiel het minst tevreden zijn over hun wijk. 64,8 procent vindt dat de buurt achteruitgaat.

Bent u verrast door dit resultaat?

Demir: “De wijk Kiel is mijn zorgenkind. Ik woonde er zelf van 2003 tot en met 2009. De wijk is de afgelopen jaren achteruitgegaan. Het is een gescheiden wijk. Aan één zijde van de Jan De Voslei wonen vooral autochtonen en de andere zijde telt vooral bewoners van verschillende afkomst. Er is bovendien weinig contact tussen de gemeenschappen. Er is een zeer broos sociaal weefsel en veel sociale woningen.”

Wat zijn de troeven van deze wijk?

Demir: “Er is heel wat creativiteit bij de jongeren. Kijk maar naar de gasten van de hiphopgroep NoMoBS. In het ontmoetingscentrum Nova is er een project met jongeren die verhalen van bewoners vastleggen. Het is knap om ze bezig te zien. Ook de handelaars in de Abdijstraat zijn een ongelooflijke troef.

Toch vrees ik dat het niet voldoende is om het kantelmoment waar we nu voor staan in de positieve zin te laten omslaan.”

U klinkt redelijk overtuigd dat het gaat lukken.

Demir: “Misschien wel de grootste troef van deze wijk is de Kielse identiteit. Bewoners zijn er trots op om Kielenaar te zijn. Dat verbindt de gemeenschappen. Het is de vlag waar je iedereen achter kan krijgen.”

Lees donderdag het hele interview in Gazet van Antwerpen - editie Stad.