Hoe is het gesteld met de luchtkwaliteit in uw wijk?

Foto: LuMa

Hoe is het gesteld met de luchtkwaliteit in uw wijk?

Print
Antwerpen - Wat vindt u van de luchtkwaliteit in uw eigen buurt? Die vraag, net als tientallen anderen, legde onderzoeksbureau iVOX voor aan 4400 Antwerpenaren uit de verschillende wijken, buurten en districten van de Scheldestad. Twee op de drie inwoners van Groot-Antwerpen is niet tevreden over de kwaliteit van de lucht in zijn buurt, een zorgwekkend gegeven. Vooral in de gebieden binnen de Ring is het vertrouwen van de bewoners in de properheid van de lucht die wordt ingeademd dramatisch.

Hoeveel procent van de inwoners is tevreden over de luchtkwaliteit in zijn wijk? Ontdek het via onze interactieve kaart!

Alle Antwerpse wijken vlakbij het stadshart, op de buurt rond het Stadspark en Zurenborg na, scoren ver onder het gemiddelde wat betreft tevredenheid over de luchtkwaliteit. Het ergst is het gesteld in de wijken Antwerpen-Centrum, Antwerpen-Noord en Oud-Borgerhout, waar nauwelijks 15 procent aangeeft geen problemen te hebben met de kwaliteit van de ingeademde lucht. Uit de statistieken blijkt inderdaad dat ongeveer de helft van de inwoners van Oud-Borgerhout en Antwerpen-Noord worden blootgesteld aan een hoeveelheid stikstofdioxide die boven de norm ligt die de Europese Unie als aanvaardbaar ziet.

In de wijk Oud-Berchem, die vlakbij de Ring ligt, worden alle inwoners blootgesteld aan een teveel aan stikstofdioxide. Toch vindt nog 22% onder hen de luchtkwaliteit er niet problematisch. De inwoners van Oud-Berchem klagen wel het hardst over de geluidsoverlast. 76 procent stoort zich aan een teveel aan lawaai, vermoedelijk deels door het drukke verkeer.

Linkeroever en Ekeren, waar de woonbuurten wat verder weg liggen van de drukke autosnelwegen, zijn de enige wijken waar een nipte meerderheid van de inwoners vertrouwen heeft in de luchtkwaliteit. Volgens de statistieken zijn er ook in de districten Hoboken en Berendrecht-Zandvliet-Lillo geen inwoners die in hun woonbuurt te veel vuile lucht inademen, maar toch zijn daar maar iets meer dan 40 procent van de inwoners van overtuigd.

Groene ruimte

De inwoners van Antwerpen-Centrum en Oud-Borgerhout zijn ook degenen die het meest snakken naar meer groene en open ruimte. Amper één op vier inwoners vindt dat er in de buurt voldoende ruimte is om tot rust te komen en wat frisse lucht binnen te happen. Ook in de wijken Antwerpen-Noord en Antwerpen-Zuid, eveneens buurten dichtbij het stadscentrum, is een minderheid tevreden over het aanbod aan groene ruimte.

Heel wat beter is het gesteld in wijken als Linkeroever, Nieuw-Borgerhout, Deurne-Zuid en Nieuw-Berchem, die met het Sint-Annabos, het Rivierenhof en het Te Boelaerpark enkele groene longen herbergen. Dat weten de inwoners duidelijk te appreciëren. Ook de ‘rustige’ polderdistricten en Ekeren scoren goed in de hoofden van de inwoners op gebied van open ruimte.

Hoeveel procent van de inwoners is tevreden van de luchtkwaliteit in zijn wijk?
Klik op een wijk of buurt op de kaart en ontdek de onderzoeksresultaten.