© FRBE

Duchateau roept op tot ‘een ander debat’ over racisme

Geen excuses door burgemeester Bart de Wever over zijn uitspraken rond Berbers en racisme. Schepen Fons Duchateau reageerde op de heisa tijdens de gemeenteraad. Hij roept op tot ‘een ander debat’.

Sacha Van Wiele

“Ik volg de analyse van De Wever”, zegt de schepen. “Na de uitzending van Terzake keek ik met grote ogen naar wat er zich allemaal afspeelde. Zijn uitspraken waren uit hun context gehaald. Dat schouwspel had niets meer te maken met racisme, wel met politieke profilering en karaktermoord. Het is een aanslag op de geloofwaardigheid van de politiek.”

Duchateau plaatste zijn toelichting op de gemeenteraad nu op de sociale media met de oproep om het te delen. “Ik wil dat mijn boodschap zo bij het grote publiek terechtkomt.”

Lees hier de integrale oproep:

Oproep voor een ander debat

Naar aanleiding van de voorbije week zou ik vandaag, als schepen van inburgering, graag een oproep willen doen naar iedereen. Het loopt verkeerd, collega’s. Racisme is een maatschappelijk probleem. Daar zijn we het allemaal over eens. Niemand hier vindt racistisch gedrag ten opzichte van een medeburger van deze stad aanvaardbaar. Niemand.

Niemand is van mening dat racisme getolereerd moet worden. Niemand.

Over dit uitgangspunt zijn we het allemaal eens. Alleen over de oorzaken en de aanpak verschillen we grondig van mening. Gelukkig maar. Ik ben het met nogal wat partijen hier grondig oneens over hoe we racisme moeten counteren. Maar dit zijn wel de onderwerpen waar dit debat moet over gaan. Een open gesprek waar argumenten op tafel moeten kunnen worden gegooid, zonder dat mensen klaar staan om het label ‘racist’ te gaan kleven.

Ik wil er voor pleiten om dit debat niet te laten gijzelen door verregaand simplisme en hysterie. Het schouwspel dat we de voorbije week hebben gezien, had niks meer met racisme te maken. Wel met politieke profilering en karaktermoord. Daar is niemand bij gebaat. Het is een aanslag op de geloofwaardigheid van de politiek.

Iedere keer iemand een stelling inneemt en daarbij verder gaat dan enkele gemeenplaatsen, wordt de hakbijl bovengehaald. Zonder nuances, liefst gefocust op drie woorden die uit hun context worden gerukt. Nochtans zijn nieuwe analyses en visies broodnodig. De recepten van het verleden hebben gefaald.

Het enthousiasme waarmee sommigen het debat vermalen tot een ordinaire scheldpartij, is ronduit verontrustend. Laat ons een kat een kat noemen… De allochtone gemeenschap in deze stad, is een belangrijke groep. Iedere partij wil die groep bereiken en overtuigen van haar maatschappijvisie. Dat is de taak van de politiek. De vraag is op welke manier we dat willen doen?

Gaan we dat doen door hen te vergiftigen met het idee dat de meerderheid van hun medeburgers racisten zijn?

Of gaan we naar het andere uiterste? De autochtone Antwerpenaar vertellen dat bepaalde bevolkingsgroepen zo snel mogelijk op een vliegtuig moeten worden gezet?

Het zijn –en dat moet me echt van het hart- politieke strategieën die ik hier steeds meer opgang zie maken. Een voortdurend opbod waarbij het zaaien van angst voor de andere centraal staat. En waarbij al wie zich focust op de aanpak van problemen, genadeloos wordt afgemaakt.

Dat is niet de stijl en niet het niveau waarmee we Antwerpen kunnen dienen. Collega’s, de mensen van deze stad verdienen beter. De Antwerpenaar met een migratie achtergrond verdient beter. De autochtone Antwerpenaar verdient beter.

Racisme is een kanker. Kankers hebben oorzaken. Weigeren om die te onderzoeken, is weigeren om kanker te bestrijden. De manier waarop het debat nu wordt gevoerd is er één waarbij iedereen een blad voor de mond neemt en niemand nog vrijuit kan spreken. Straks zijn de enige stemmen die nog overblijven, de stemmen van extremisten. Ik stel voor om het niet zo ver te laten komen.

Dankuwel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraad