Amnesty International: ‘Meer doodstraffen en minder executies in 2014’

Foto: AP

Amnesty International: ‘Meer doodstraffen en minder executies in 2014’

Print

Wereldwijd werden in 2014 zeker 2.466 doodstraffen uitgesproken, dat is 28 procent meer dan in 2013. Vooral Egypte en Nigeria zijn verantwoordelijk voor de forse toename. Daar tegenover staat dat het aantal werkelijke executies in 2014 met 22 procent is gedaald tegenover 2013. Amnesty International (AI) registreerde in 2014 zeker 607 executies, zo blijkt uit het AI-rapport over doodstraffen en executies voor het jaar 2014.

Amnesty International registreerde in 2014 bijna 500 doodvonnissen meer dan in 2013. Dat komt vooral door de toename in Egypte en Nigeria. In die landen werden tijdens massaprocessen doodstraffen opgelegd in een context van intern conflict en politieke instabiliteit.

‘Landen die de doodstraf gebruiken om criminaliteit te bestrijden, bedriegen zichzelf en hun bevolking’, zegt Lore Van Welden van AI Vlaanderen. ‘De doodstraf is geen efficiënt middel tegen misdaad. Het is beschamend dat zo veel landen wereldwijd de doodstraf naar voor schuiven als mirakeloplossing tegen terrorisme en interne instabiliteit.’

Het doodstrafrapport vermeldt ook goed nieuws: in 2014 registreerde AI minder executies dan in 2013 en verschillende landen hebben maatregelen genomen om de doodstraf in hun land af te schaffen. Ook op lange termijn is de trend duidelijk positief.

China voerde opnieuw meer executies uit dan alle andere landen samen. AI vermoedt dat er jaarlijks duizenden mensen geëxecuteerd en ter dood veroordeeld worden. Het is echter onmogelijk om hier een betrouwbaar cijfer op te plakken, omdat de doodstrafcijfers in China staatsgeheim zijn en de publiek beschikbare gegevens een zware onderschatting zijn van de realiteit.

Executies werden in 2014, net als vorig jaar, uitgevoerd in 22 landen. Dit is een significante daling tegenover 1995, een jaar waarin AI executies registreerde in 41 landen. Dit bevestigt de wereldwijde trend dat steeds meer landen afstand nemen van de doodstraf.

MEEST RECENT