Minstens 40 doden bij bombardementen op VN-vluchtelingenkamp

Maandagavond bombardeerden de Saoedi-Arabische gevechtsvliegtuigen een wapendepot van de Houthi-rebellen. Foto: EPA

Minstens 40 doden bij bombardementen op VN-vluchtelingenkamp

Print

In de strijd tegen de Jemenitische Houthi-rebellen hebben Saoedi-Arabische gevechtsvliegtuigen een vluchtelingenkamp van de VN gebombardeerd. Er vielen meer dan 200 gewonden en minstens 40 mensen zijn bezweken aan hun verwondingen.

Het Jemenitische vluchtelingenkamp ‘al-Mazraq’ werd in de late namiddag het doelwit van de Saoedi-Arabische coalitie tegen de Houthi-rebellen, die grote delen van Jemen bezetten en zichzelf hebben uitgeroepen tot de leiders van het land. Al-Mazraq werd in 2001 opgericht door de Verenigde Naties voor inwoners die verbannen werden uit de hoofdstad Sanaa. De omstandigheden in het vluchtelingenkamp zijn erbarmelijk: sterfte door ondervoeding vormt er geen uitzondering.

Wapendepot van de rebellen

In het vluchtelingenkamp leven ongeveer 5.000 mensen, waarvan er meer dan 200 gewond raakten en 40 het leven lieten na de luchtaanval van Saoedi-Arabië. Naar alle waarschijnlijkheid kwamen er bijna geen Houthi-rebellen om het leven tijdens de aanval. Al sneuvelden wel drie bewakers, die werden gestuurd om de vluchtelingen te beschermen. Dat heeft de woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie, Joel Millman, meegedeeld.

De gevechtsvliegtuigen viseerden tijdens de aanval een wapendepot van de Houthi-rebellen dat vlakbij het vluchtelingenkamp ligt. Het depot zou vernietigd zijn. Volgens een ooggetuige zou er ook een truck van de rebellen ontploft zijn aan de poorten van het kamp.

Nu in het nieuws