BELGA

AP

AP

BELGA

AP

1/5

Vakbonden brengen paar duizend man op de been voor betoging

Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft maandag een paar duizend man op de been gebracht voor een betoging door de Brusselse straten. De Brusselse politie had het na afloop over 3.500 man bij de start, de vakbonden over ongeveer 6.000.

Met de betoging willen de Brusselse, Vlaams- en Waals-Brabantse afdelingen van des vakbonden, zoals bekend, protesteren tegen het ‘asociaal beleid’ van de regering-Michel. ‘Zo lang dat beleid blijft duren, zal er sociaal verzet zijn’, zei Steven Marchand, ABVV-secretaris in Vlaams-Brabant, voor de start.

‘Het is niet de eerste keer dat we op straat komen’, zegt Chris Van Mol, ACV-secretaris voor Brussel-Halle-Vilvoorde. ‘Dat doen we nu opnieuw omdat de regering potdoof is voor de rechtvaardige eisen van de werknemers. Deze regering heeft enkel oor voor de werkgevers’, aldus Van Mol. ‘De volgende dagen volgen nog acties in de rest van het land, en we horen dat de mensen ook daar enthousiast zijn om op straat te komen. Of er daarna nog acties komen? We bekijken actie per actie, in gemeenschappelijk vakbondsfront.’

Protest tegen de regering

In de toespraken haalde de vakbondstop onder meer aan dat een indexsprong de werknemers, op een hele loopbaan, 20.000 euro zal kosten. In de Kamer gaat woensdag het debat over de indexsprong verder.

De vakbonden herhaalden ook hun protest tegen werken tot 67. ‘We merken dat bedrijven niet bereid zijn om de mensen zo lang in dienst te houden’, zegt Vandenabeele. ‘Wat is dan het nut van die maatregel?’ Dat bruggepensioneerden beschikbaar moeten blijven tot 65 kan er evenmin door. Tot slot vroegen de vakbonden ‘een echte tax shift, waartoe iedereen bijdraagt - de werknemers, maar ook de werkgevers’, aldus Vandenabeele.

In de optocht zijn vlaggen te zien van Delhaize, Audi en Spie. ‘We zien hier delegaties van bedrijven waar onlangs herstructureringen bekend gemaakt zijn’, zei Marchand. ‘Logisch, want die mensen zijn bijzonder ongerust. Deze betoging gaat ook om het protest tegen de samenleving die deze regering wil. In die zin kunnen we ons dan ook vinden in de boodschap van Hart boven Hard. Ik veronderstel dat velen hier voor de tweede dag op rij staan.’

Kleine schermutselingen

Iets na 11.30 uur is de betoging aangekomen op het kruispunt van de Wetstraat en de kleine ring voor een eerste tussenstop. Daar, vlak bij het kabinet van premier Michel, sprak de vakbondstop de menigte een eerste keer toe.

Daar, en ook op het einde van de betoging op het Vrijheidsplein, kwam het tot een paar kleine schermutselingen tussen voorstanders van een algemene staking. Ze slaagden erin een spandoek met daarop ‘Grève generale’ te ontrollen, waar niet iedereen op het podium mee opgezet was.

Een paar tiental actievoerders schreeuwden mee om een algemene staking als er geen oplossing komt. ‘We gaan eerst verder onderhandelen’, beklemtoonde Vandenabeele in zijn slottoespraak. ‘U ziet, het sociaal protest gaat ook op het podium verder’, vervolgde Marchand, met een kwinkslag.

Nu in het nieuws