Belgische inflatie blijft onder nul

Voedsel werd voor het eerst in een half jaar weer iets duurder Foto: BELGA

Belgische inflatie blijft onder nul

Print

De inflatie bedraagt in maart -0,40 procent, net zoals in februari. Het is de vijfde maand op rij dat er sprake is van een daling van de consumentenprijzen. Voedsel werd voor het eerst in zeven maanden wel weer duurder.

Dat blijkt uit een mededeling van de FOD Economie. Motorbrandstoffen, aardgas, fruit, brood en granen en elektriciteit werden de voorbije maand duurder. Buitenlandse reizen, groenten, huisbrandolie en vakantiedorpen werden wel goedkoper.

De inflatie voor energieproducten steeg deze maand wel tot -9,76 procent, tegenover -11,96 procent vorige maand en -12,04 procent in januari. De prijskloof met vorig jaar wordt dus kleiner. De dienstensector en de huur laten een inflatie optekenen van 2,15 procent en 1,18 procent.

De inflatie voor voeding is met 0,03 procent voor het eerst in zeven maanden positief. Dat het cijfer zo laag ligt, is te wijten aan de negatieve inflatie voor vlees (-0,18 procent), vis (-0,46 procent), zuivel (-1,60 procent), oliën en vetten (-1,50 procent) en groenten (-2,69 procent).

Binnen de groep groenten zijn aardappelen liefst 17,9 procent goedkoper dan in maart vorig jaar. Zonder de aardappelen zijn groenten 0,24 procent duurder dan een jaar geleden.

Nu in het nieuws