Antwerpse socialisten zoeken nieuwe partijvoorzitter

Kherbache wil zichzelf niet opvolgen als partijvoorzitter. Foto: WAS

Antwerpse socialisten zoeken nieuwe partijvoorzitter

Print

Bij de Antwerpse sp.a komen er vervroegde verkiezingen voor een nieuwe voorzitter en partijtop. Yasmine Kherbache wil zichzelf niet opvolgen.

De Antwerpse sp.a-afdeling wil tegen eind juni een nieuwe partijtop hebben, duidelijkheid verschaffen over het fractieleiderschap en de nieuwe partijwerking klaar hebben. Dat besliste het partijbestuur afgelopen zaterdag. Yasmine Kherbache zou normaal gezien voorzitter zijn tot maart 2016.

“De bedoeling is dat we vanaf september onze doorstart kunnen maken”, zegt Robert Voorhamme, een van de bemiddelaars. Hij werd samen met Inga Verhaert aangesteld om orde op zaken te stellen binnen de Antwerpse sp.a. Kherbache had haar fractieleiderschap ter beschikking gesteld. Ze vond dat het niet langer te combineren was met het voorzitterschap en haar werk in het parlement.

Er was al beslist om het partijvoorzitterschap en het fractieleiderschap te ontkoppelen. Yasmine Kherbache kan beroep doen op de medewerkers van gemeenteraadsleden die ook in de parlementen zitten. Dit moet haar werk als fractieleider verlichten.

Kherbache zou zich niet kandidaat stellen bij de vervroegde voorzittersverkiezing in juni. Dat betekent dat ze overtuigd is dat de vernieuwing van de afdeling op het goede spoor zit. Dat was haar reden waarom ze tot nu toe vasthield aan dit mandaat. Het is onduidelijk of ze nog steeds afstand wil doen van het fractieleiderschap. Kherbache wil niet in haar kaarten laten kijken. “Iedereen op het partijbestuur is ervan overtuigd dat de fractieleider het politieke gezicht van de partij moet zijn”, zegt Voorhamme.

Naast de voorzitter moet er ook een nieuwe ondervoorzitter, secretaris en penningmeester worden gekozen. Huidig sp.a-secretaris Elke Van Espen zal de vernieuwing en de partijwerking nu coördineren.