© Herman Ricour

Advocaten Farid 'le Fou’ Bamouhammad: 'Dit is een heksenjacht geworden'

De beslissing die Farid Bamouhammad, bijgenaamd 'Farid le Fou' de gevangenis liet verlaten voor medische redenen, wordt teruggedraaid. Dat heeft het hof van beroep in Luik maandagochtend beslist. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kan nu beslissen om Bamouhammad terug naar de gevangenis te sturen. Maar zijn advocaten laten het er niet zomaar bij, en trekken naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

rvs, aro

Na een hongerstaking van 55 dagen liet de Luikse kortgedingrechter Philippe Claude Farid Bamouhammad in november 2014 onverwacht vrij. Zijn advocaten overtuigden de rechter met een arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens: ‘Bamouhammad moet dringend medische verzorging krijgen buiten de gevangenis’, luidde het.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) tekende verzet aan tegen de beslissing, maar dat werd verworpen door een Luikse rechter. De Belgische staat ging echter in hoger beroep, en maandag bleek dat het Luikse hof van beroep het dit keer wél met de justitieminister eens is.

De advocaten van Bamouhammad hadden eerder aangevoerd dat het hof van beroep niet bevoegd was om te oordelen over het beroep van Geens, en dat hun cliënt dus in vrijheid moest blijven. Het Luikse beroepshof besliste echter om de eerste beslissing in de zaak aan te passen.

De rechters zijn onder meer van oordeel dat Bamouhammad zelf zijn medische toestand had veroorzaakt door in hongerstaking te gaan. Het bevel om de man in vrijheid te stellen, werd daarbij nietig verklaard. Het betekent dat Bamouhammad moet terugkeren naar de cel, om de rest van zijn straf uit te zitten, tot 2027. In de praktijk is het Geens die hierover beslist.

'Dit is een heksenjacht geworden'

De beslissing van de beroepsrechter betekent echter niet dat de verdediging van Bamouhammad zich erbij neerlegt. 'Dit is te gek voor woorden, dit is een heksenjacht geworden. Zeker omdat het gevangenisbestuur eerder al had toegegeven dat die man niet in de gevangenis thuishoort', zegt Marc Nève, een van zijn advocaten. 'We gaan de beslissing van het hof van beroep overmaken aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.'

In een interview met Het Nieuwsblad in januari verklaarde Bamouhammad overigens dat hij nooit meer wilde terugkeren naar de gevangenis. ‘Als een rechter beslist dat ik weer naar de cel moet, dan zal het zonder mij zijn. Ik wil leven. In alle rust. De gevangenis is geen optie meer.’

Nu in het nieuws