Campagne van start voor spannendste Britse verkiezingen in jaren

David Cameron (l) en uitdager Ed Milliband. Foto: AP

Campagne van start voor spannendste Britse verkiezingen in jaren

Print

Er komt vandaag officieel een einde aan de regeerperiode van de Britse premier David Cameron. Na een bezoek aan de Britse Queen wordt de campagne in Groot-Brittannië afgetrapt voor wat de spannendste verkiezingen in jaren beloven te worden.

Premier Cameron trekt straks naar Buckingham Palace, waar hij de Britse koningin zal vragen om het parlement te ontbinden in aanloop naar de verkiezingen van 7 mei. De regering van Camerons conservatieven met de centrumlinkse Liberal Democrats (LibDems) blijft uiteraard aan tot een nieuwe is gevormd, maar volgens de voorschriften mag ze geen beleidsmatige beslissingen meer nemen.

Cameron hoopt zelf zijn werk af te kunnen maken. Hij voorspelde ‘economische chaos’ als de grootste uitdagers van het Europees gezinde Labour aan de macht komen. Labour-voorzitter Ed Milliband waarschuwde dan weer dat Camerons slechte relatie met de EU een reëel gevaar vormt voor het Verenigd Koninkrijk.

Uit de twee laatste polls die gisteren gepubliceerd werden, blijkt dat Cameron verre van zeker is van een nieuwe ambtstermijn. In de eerste werd een kleine voorsprong gegeven aan Labour, bij de tweede kwamen de conservatieven op gelijke hoogte. Geen enkele poll geeft één van beide ‘grote’ partijen echter genoeg voorsprong om alleen te kunnen regeren.

De verkiezingen in Groot-Brittannië zijn trouwens niet meer louter een strijd tussen twee partijen. Morgen komen in een groot televisiedebat maar liefst zeven partijleiders aan bod. De belangrijkste bijrollen zijn daarbij weggelegd voor Nick Clegg van de LibDems en Nigel Farage van het eurosceptische Ukip.

Nu in het nieuws