© SAIN

Hoe proper vindt u uw wijk?

Wat vindt u van de properheid in uw wijk? Die vraag, net als tientallen anderen, legde onderzoeksbureau iVOX voor aan 4400 Antwerpenaren uit de verschillende wijken, buurten en districten van de Scheldestad. Een kleine meerderheid van de bevraagde Antwerpenaren vindt dat het wel goed zit met de netheid van de straten en pleinen in zijn of haar buurt, al zijn er wel opmerkelijke verschillen tussen de verschillende wijken.

JoRo

Hoeveel procent van de inwoners vindt zijn wijk proper en net? Ontdek het via onze interactieve kaart!

De inwoners die het meest tevreden zijn over de properheid wonen in het polderdistrict Berendrecht-Zandvliet-Lillo. 82,9% antwoordde ‘eerder goed’ tot ‘zeer goed’ op de vraag over de netheid van het straatbeeld. Ook het tweede meest noordelijk gelegen district, Ekeren, krijgt van zijn inwoners een ruime voldoende op properheid (76,2%). Linkeroever, een wijk met veel brede lanen en open ruimte, zit eveneens in het koppeloton (77,9%).

Wijken met gegoede buurten als Nieuw-Berchem (70,1%), Antwerpen Zuid (64,6%) en Wilrijk (64,6%) krijgen ook een bovengemiddelde waardering op properheid, net als Hoboken (63,2%), Deurne-Zuid (62,6%) en Merksem (61,8%).

Opvallend: alle wijken binnen de Ring (behalve het hippe Zuid) scoren onder het gemiddelde wat betreft properheid. In de armere en dichtbevolkte wijken Oud-Borgerhout (34%) en Antwerpen-Noord (25,3%) is de toestand zelfs dramatisch. Ook op het Kiel kan het volgens de inwoners de inwoners een pak beter met de netheid van de straten en pleinen (43,1%).

Sluikstort

In de laatst vernoemde wijken Antwerpen-Noord, Kiel en Oud-Borgerhout klagen de bewoners ook het meest over sluikstort. In Antwerpen-Noord vindt amper 2,6 procent van de ondervraagde bewoners dat het sluikstorten in de wijk niet problematisch is. Ook in Linkeroever, waar de bewoners nochtans tevreden zijn over het uitzicht van het straatbeeld, ervaart meer dan 90 procent sluikstort als een probleem. Enkel in Berendrecht-Zandvliet-Lillo (37,6%) en Ekeren (26,7%) stoort een minderheid zich aan vuil dat illegaal gedumpt werd op straat.

Staat van de woningen

Voor de staat van de woningen zijn de bevraagde bewoners doorgaans heel wat milder. 76,9 procent van de Antwerpenaren vindt dat de panden in zijn wijk in goede staat verkeren. Linkeroever (91,3%), Ekeren (90,8%) en Nieuw-Berchem (88%), wijken met voornamelijk moderne, naoorlogse woningen, staan daarbij aan de kop. Enkel in Antwerpen-Noord (48,4%) krijgt de staat van de huizen een nipte buis.

Hoeveel procent van de inwoners vindt zijn wijk proper en net?Klik op een wijk of buurt op de kaart en ontdek de onderzoeksresultaten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wijkenrapport