© *

'Kwaliteit met kinderen is belangrijker dan veel tijd'

Werkende ouders voelen zich niet zelden schuldig omdat ze te weinig tijd kunnen doorbrengen met hun kinderen, maar volgens een Amerikaanse studie is dat niet nodig. 'De kwaliteit van de tijd die je doorbrengt met je kind is belangrijker dan het aantal uren', zeggen de auteurs.

tib

In een grootschalige studie, gepubliceerd in het vakblad 'Journal of Marriage and Family' werd gekeken naar het psychologische welzijn van kinderen, hun gedrag en hun academische prestaties. Volgens de auteurs hebben is er geen verband tussen deze dingen het aantal uren tijd dat ouders met kinderen tussen 3 en 11 jaar doorbrengen. 'Ik kan je twintig grafieken laten zien en negentien ervan zullen geen verband aantonen tussen de uren oudertijd en hoe de kinderen terechtkomen', zegt Melissa Milkie, een van de auteurs, aan de Amerikaanse krant 'The Washington Post'.

Uiteraard is het wel belangrijk dat je als ouder tijd doorbrengt met je kind: er zijn verschillende studies die hebben uitgewezen dat samen eten, voorlezen, praten met je kind, ... belangrijk zijn. Alleen maakt het minder uit hoeveel uren per dag je daarmee bezig bent. 'In een ideale wereld zou deze studie het schuldgevoel van ouders met weinig tijd wegnemen en tonen wat belangrijk is voor kinderen'. En die kinderen gaan blijkbaar minder goed om met de stress en schuldgevoelens van hun ouders: 'Als moeders stress hebben, angstig zijn of te weinig geslapen hebben, heeft dat wel een negatieve invloed op de emoties en het gedrag van het kind', aldus de auteurs.

Bij jonge adolescenten vonden de auteurs wel een verband tussen het aantal uren tijd dat met hen werd doorgebracht en hun gedrag. Tieners die meer tijd met met hun ouders doorbrengen, aan tafel bijvoorbeeld, gaan minder vaak experimenteren met drugs of alcohol, en vertonnen minder gevaarlijk gedrag.

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gezin