© *

Binnenkort geen kater meer van bier?

's Avonds grote Jan, 's morgens Dafalgan? Niet als het aan de wetenschap ligt, want na enkele experimenten met wijn worden nu ook manieren gezocht om bier te manipuleren met het oog op de gezondheid.

tib

Eerst was er de wijn waarvan je geen hoofdpijn krijgt, nu zijn er ook mogelijkheden met bier. Onderzoekers verbonden aan de Griffith University lieten 12 proefpersonen op een hometrainer fietsen en bekeken hoeveel vocht ze verloren door transpiratie. Daarna kregen ze verschillende drankjes, waaronder bier met toegevoegd natrium of toegevoegde electrolyten -stoffen die ook in sportdrankjes zitten. Proefpersonen die dit bier dronken, moesten daarna opmerkelijk minder plassen.

Als je er van uitgaat dat uitdroging een belangrijke factor is in de hoofdpijn na een avondje doorzakken, zou dit bier mogelijk een kater kunnen voorkomen, al benadrukken de onderzoekers dat ze nog in een zeer experimentele fase zitten. 'Nu we weten dat we bier kunnen manipuleren, is de volgende stap het gedrag van de bierdrinkende bevolking in kaart brengen', zegt hoofdonderzoeker Ben Desbrow. 'We willen weten wat hun gedrag beïnvloedt.We moeten een balans vinden tussen de smaak en de psychologische reactie er op. Als het drankje niet lekker is, zal ook niemand het willen drinken'.

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Eten & Drinken