Nederlandse piloot voorspelde vliegtuigramp in column

Jan Cocheret. Foto: rr

Nederlandse piloot voorspelde vliegtuigramp in column

Print

In een column, die twee maanden geleden in een luchtvaartmagazine verscheen, heeft een Nederlandse piloot bijna exact het zelfmoordscenario van de fatale vlucht 4U9525 beschreven. “Dankzij de extra beveiligde gesloten deuren is het voor een vlieger niet meer zo moeilijk om je collega buiten de cockpit te houden. Even wachten tot hij naar de wc gaat en daarna de deur nooit meer opendoen”, schreef de Nederlandse piloot Jan Cocheret. ”Dit verschrikkelijke verhaal is nu jammer genoeg werkelijkheid geworden”, zegt hij.

Onder de titel ‘Doe jij even de deur open?’ schreef de Nederlandse piloot Jan Cocheret twee maanden geleden een column in het Nederlandse luchtvaartmagazine ‘Piloot en Vliegtuig’. Cocheret schreef de column omdat hij al jaren bedenkingen heeft bij de veiligheid van afgesloten cockpitdeuren in vliegtuigen, die werden ingevoerd in de nasleep van 9/11. “Na de invoering van de gesloten deur is de cockpit verboden toegang voor passagiers en ander gevaarlijk volk, maar het gevaar kan nu uit een andere hoek komen. Wat als een piloot met slechte bedoelingen zijn collega buitensluit?”, schreef Cocheret destijds.

Toilet

De piloot beschrijft in zijn column een scenario dat beangstigend veel gelijkenissen vertoont met de zelfmoordactie van copiloot Andreas Lubitz. “Door de gesloten cockpitdeur is het voor een vlieger niet meer zo moeilijk om de alleenheerschappij te grijpen en je collega buiten de cockpit te houden. Even wachten tot hij naar het toilet gaat en daarna de deur nooit meer opendoen”, schrijft Cocheret.

“Er is wel een manier om zonder hulp vanuit de cockpit toch binnen te komen, maar als de nieuwe machthebber deze mogelijkheid uitschakelt (wat wellicht ook gebeurde in de cockpit van het gecrashte Germanwingstoestel, red.), zit er weinig anders op dan bij de passagiers te gaan zitten en af te wachten wat de toekomst brengt.”