VIDEO. Verhaal van vader en autistisch zoontje ontroert iedereen

CittA, het wekelijkse stadsmagazine bij Gazet van Antwerpen, bracht afgelopen weekend het verhaal van dj Marc Van Rooy en zijn zoontje Jeno. De alleenstaande papa en de zwaar autistische jongen treinen elke week richting Centraal Station. Jeno is zot van roltrappen en trekt zijn vader een uur lang trap op en trap af.

StLa

Nadat de reportage verscheen, kreeg Marc massaal veel reacties. “Alleen al via Facebook ontving ik tweehonderd berichtjes”, telt Marc. “Er zijn nog ouders van kinderen met een autisme spectrum stoornis die zich herkennen in ons verhaal.”

En Jeno? “Die is vooral heel trots op de foto’s van de roltrappen (lacht). Verder gaat het allemaal een beetje aan hem voorbij. Hij wil maar één ding, en dat is zo snel mogelijk weer de trein op.”

Een cameraploeg van Gazet van Antwerpen trok zaterdag in het spoor van Marc en Jeno. Bekijk de reportage bovenaan dit artikel en lees maandag het volledige verhaal in Gazet van Antwerpen.

Met de trein naar Antwerpen-Centraal als therapie

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Elke week treint Marc Van Rooy uit Herentals met zijn ­tienjarig zoontje Jeno naar Antwerpen-Centraal.

Niet om de dieren in de Zoo te bezoeken, of om een terrasje te doen. Marc en Jeno, die autisme heeft, gaan een uur op en neer met de roltrappen. Dat hoort zo. Dat kan niet anders. En ze reizen met de rode trein. Nooit met een andere. De trein die stopt op het halfuur. Niet die van zeven voor het uur. Die rijdt niet door de tunnel. ­Alles verloopt volgens plan of het verloopt niet.

Het is moeilijk om in het hoofd van Jeno te kijken. Een vrolijk zonnetje, met een mistige wolk van ­autisme voor. “Rituelen zijn enorm belangrijk voor Jeno”, verklaart papa Marc. “Elke zaterdag staan we op het perron. We nemen altijd de trein die ­onderaan in Centraal binnenbolt, voor Jeno is dat de ­tunnel.”

Eens aangenkomen vlamt Jeno de trein uit. Voor hem is het grote station een grote binnenspeeltuin. “We gaan een uurtje alle roltrappen op en af, tot de volgende trein komt. Niets drinken, want daarvoor heeft Jeno geen geduld. Op reis gaan met Jeno is onmogelijk. Maar ik beleef avonturen genoeg met hem", lacht Marc.

Lees het volledige verhaal zaterdag in CittA, gratis bij Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners