Hoe graag woont u in uw buurt?

Foto: JHS

Hoe graag woont u in uw buurt?

Print
Antwerpen - Hoe graag woont u in uw wijk? Die vraag, net als tientallen anderen, legde onderzoeksbureau iVOX voor aan 4400 Antwerpenaren uit de verschillende wijken, buurten en districten van de Scheldestad. Een grote meerderheid van de Antwerpenaren blijkt graag tot zeer graag in zijn of haar buurt te wonen, al verschillen de resultaten merkelijk van wijk tot wijk.

Hoeveel procent van de inwoners woont graag in zijn of haar wijk? Ontdek het via onze interactieve kaart!

Meer dan 81 procent van de 4400 ondervraagden geeft zijn of haar wijk minstens een score van 7 op 10. Het hoeft niet echt te verbazen dat vooral de bewoners van het ‘hippe’ Zuid graag vertoeven in hun eigen buurt. Een overweldigende 92,3 procent van de bewoners van het Zuid, inclusief de Brederode- en Makgravebuurt en het Nieuw-Zuid, geeft de wijk een positieve beoordeling. Ook Nieuw Berchem, het deel van Berchem aan de buitenzijde van de Ring, krijgt een score boven 90 procent. Het blijkt ook erg fijn wonen in de polderdistricten Berendrecht, Zandvliet en Lillo (88,6%), het rustige maar toch dicht bij de stad gelegen Linkeroever (88,6%) en het landelijke en groene Ekeren (88,2%).

Andere wijken of districten met positief gestemde inwoners zijn Wilrijk (85,6%), Oud Berchem (85,4%), Merksem (84,3%), de wijk rond het Stadspark, Harmoniepark, Haringrode en Zurenborg (84%), het centrum van Antwerpen (83%), Nieuw Borgerhout (81,5%), Hoboken (80,4%) en Deurne Zuid (79,5%). De meeste van die wijken of districten hebben een verscheiden mix van financieel gegoede burgers en sociale woonbuurten.

De wijken Deurne Noord (72%), het deel van Borgerhout binnen de Ring (71%) en Antwerpen Noord (67%) komen minder goed uit de ondervraging. Het gaat telkens om drukbevolkte wijken, met veel verkeer en weinig groen en een doorgaans armere en multiculturele bevolking. Al deze karakteristieken gaan ook op voor het Kiel, de wijk die de rode lantaarn krijgt en maar een kleine meerderheid gelukkige inwoners telt (56,9%).

Centrumbewoners wonen graag in stad

De vraag ‘Woont u graag in uw stad?’ geeft ietwat andere resultaten. De stelregel lijkt daar: hoe dichter men woont bij het stadscentrum, hoe meer men zich verbonden voelt met de stad Antwerpen. Zowel de inwoners van het Zuid (87,7%), de buurt van het Stadspark en Zurenborg (86,4%) en Antwerpen-Centrum (85,9%) lijken erg trots op hun stad, net als de inwoners van Antwerpen-Noord (85,2%) overigens. Niet toevallig bevinden al deze wijken zich in of vlakbij het oude hart van de stad. Anderzijds hebben inwoners van Wilrijk (76,1%), Berendrecht-Zandvliet-Lillo (75,1%) en Ekeren (73,9%), wijken die verder weg van het centrum liggen, een minder warm gevoel bij hun stad. Achteraan in dit rijtje bengelen alweer de wijken Kiel (69,7%) en Deurne-Noord (69,2%).

 

Hoeveel procent van de inwoners woont graag in zijn of haar wijk?
Klik op een wijk of buurt op de kaart en ontdek de onderzoeksresultaten.