“Lopen is het perfecte medicijn tegen stress”

Print

Els Rauter, Ann Mulkers, Désirée van Doorn en rechts Ingrid Salien. Verscholen achter Els loopt Lieve Francx. Foto: DBA

Antwerpen -

In de aanloop naar de DVV Antwerp 10 miles op zondag 26 april, worden de laatste loodjes richting het loopevenement gezet. Vele enthousiaste deelnemers zijn volop aan het trainen om een goede tijd neer te zetten. Gazet van Antwerpen polste naar de beweegredenen van enkele lopende Antwerpenaars in het Park Den Brandt. “Vrouwen maken het gezellig, mannen maken er een wedstrijdje van”, zegt de enthousiaste loopster Désirée van Doorn.

Voor de 52-jarige Willy Goossens moest er iets veranderen ten goede van zijn gezondheid. “Ik woog drie jaar geleden 130 kilogram, er moest iets gebeuren. Een Start to run-programma zette mij op de goede weg. Aan discipline ontbrak het me nooit. Ik werk al drie jaar lang mijn drie trainingen per week af. Vorig jaar heb ik de 10 miles zelfs in minder dan twee uur uitgelopen, wat niet evident is voor een man met mijn postuur.”

Désirée van Doorn gaat steevast elke zondagochtend met vier andere dames van de Edegemse atletiekclub ABES op schok. “Vrouwen opteren voor de gezelligheid en de babbel onderweg, mannen zwijgen en maken er een wedstrijdje van”, meent zij. “Die willen altijd winnen, zelfs tijdens trainingen.”

Ambetant mens

Ook Olympische atleten kiezen voor een looptocht in het park. Nathan Kahan, specialist op de 800 meter en deelnemer aan de Olympische Spelen in 2000 in Sydney, wordt vergezeld door zijn dochter Eileen en de belofte Nikolaï Saké. “Ik loop elke dag gemiddeld 10 kilometer. Anders word ik een ambetant mens en een kwelling voor mijn omgeving”, is hij eerlijk. “Tegelijkertijd krijg ik onderweg allerlei frisse ideeën.”

Terwijl haar moeder op een bank in het zonnetje een boek leest, Draaft Marijke Dejaeger haar rondjes. “Op mijn 25ste nader ik een cruciale leeftijd. Ik wil zeker niet meer bijkomen”, zegt zij. “Maar dat is niet de enige reden dat ik sport. Ik geniet van de frisse buitenlucht en de ontluikende natuur. Lopen is het perfecte medicijn tegen stress en frustraties.”

“Een mentaal wonderuurtje”

Gisella Loopmans is een late bekeerling. “Jarenlang dacht ik dat joggen niets voor mij was”, vertelt zij. “Tien minuutjes lopen leek me onmogelijk. Na veel aarzelen ben ik vorig jaar begonnen en dat ging veel beter dan verwacht. Als je écht wil, lukt het. En als ik het kan, kan iedereen het. Mentaal doet dat uurtje wonderen.”