© LDN

Muzikant stopt ermee na 65 jaar

Antoon Lauwens (78) uit Leest (Mechelen) wordt tijdens het Palmzondagconcert op 29 maart in de Sint-Niklaaskerk gehuldigd als muzikant bij de Brassband Sint-Cecilia Leest. Na 65 jaar vindt de jubilaris het tijd om te stoppen.

Leo De Nijn

Antoon Lauwens is zijn laatste muzieknoten aan het blazen op zijn tuba. “Het is plezant maar genoeg geweest”, zegt Lauwens. 65 jaar muzikant bij dezelfde fanfare, het is stilaan een uitstervend ras aan het worden. Antoon Lauwens is nog zo’n dorpsmonument. In 1950 sloot Toine zich als leerling-muzikant aan bij de fanfare Sint-Cecilia. Zijn eerste instrument was een cornet (een piston). Later in 1984 is dat een tuba, een koperen blaasinstrument, geworden.

Antoon heeft ook de eeuwige dorpsstrijd tussen ‘de Blekken en de Sussen’, twee politieke clans, nog meegemaakt. ‘De Blekken’ waren de mannen van Toine zijn Sint-Cecilia, ‘de Sussen’ de muzikanten van Arbeid Adelt. Aan die tweestrijd kwam een einde met de fusie met Mechelen. “Maar ’t was soms een spannende strijd. Het was de pastoor die besliste de Sussen of wij voor of achteraan de processie mochten gaan”, lacht Antoon. Afscheid Antoon Lauwens, zondag 29 maart om 19.30u in Sint-Niklaaskerk in Leest. Inkomprijs: 10 euro. Lees het hele verhaal vrijdag in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio