© BELGA

Kherbache wil dat Weyts start met proefproject Antwerpse Ring

Yasmine Kherbache, sp.a-fractieleidster in de Antwerpse gemeenteraad en Vlaams parlementslid, vindt dat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts beter meteen actie onderneemt en een proefproject start op de Antwerpse Ring. Dat stelt ze in een reactie op de uitspraak van Weyts dat op basis van een studie blijkt dat een snelheidsbeperking een beperkt negatief heeft op de verkeersdoorstroming.

“Ondertussen zijn er tal van tegenstrijdige rapporten over de effecten van een snelheidsverlaging. Wat houdt de minister tegen om een proefproject te starten? Een proefproject is simpel in te voeren en kost bovendien geen geld: boven de ring hangen immers al dynamische verkeersborden. Het volstaat die juist te programmeren”, vindt Kherbache.

In plaats van zich uit te putten in excuses, zou de minister volgens de sp.a’ster beter meteen actie ondernemen. “In Parijs heeft men wél lef getoond, met spectaculaire resultaten. Een snelheidsverlaging van amper 10km/u (van 80km/u naar 70km/u) heeft er geleid tot 15,5% minder ongevallen, en een verhoging van de gemiddelde snelheid met 18%. De werkelijkheid is bovendien dat 100km/u gewoon te snel is voor een stedelijke snelweg.”

Kherbache wijst er ook op dat tienduizenden Antwerpenaars die in de buurt van de ring wonen, hinder ondervinden van het geluid en de vervuiling van de autoweg. Een snelheidsverlaging is een eenvoudige en bovendien kosteloze maatregel die daar op korte termijn iets kan aan doen, vindt ze. “Minister Weyts put zich zo opnieuw uit in het tegenhouden van maatregelen die meteen positief effect hebben. Hij volhardt in het hardnekkig doorduwen van Oosterweelplannen die niet alleen op juridisch, maatschappelijk en budgettair op instorten staan, maar die de komende jaren door de Oosterweel-werf de files alleen maar gaan verergeren. Niet alleen het verkeer staat stil, maar het nadenken over betere mobiliteit ook”.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio