Oorlogsfotograaf trekt weg uit Molenbeek: “Het is een etnisch-religieuze enclave geworden”

Foto: put

Oorlogsfotograaf trekt weg uit Molenbeek: “Het is een etnisch-religieuze enclave geworden”

Print

Teun Voeten, oorlogsfotograaf en antropoloog, wil niet langer in Molenbeek wonen. “Het is een etnisch-religieuze enclave geworden van een zeer gesloten, bekrompen gemeenschap”, klinkt het.

Teun Voeten is al meer dan een kwarteeuw oorlogsfotograaf en werd bekend door zijn fotoreportages over daklozen in New York, het extreme geweld van Mexicaanse drugkartels en de oorlogen in onder andere Rwanda, Bosnië, Irak en Afghanistan. De oorlogsfotograaf is onlangs verhuisd omdat hij niet langer in Molenbeek wilde wonen.

“Marokkanen van Molenbeek hebben een sterk parochiale cultuur”

Voeten vindt dat Molenbeek “niet meer te redden valt” omdat “de gemeente steeds islamitischer wordt en daardoor steeds intoleranter”. “Tot 2005 was ik nog gematigd positief over Molenbeek. Ik zag de problemen, maar dacht dat sommige buurten in laag-Molenbeek er wel bovenop zouden komen, zoals in New York een buurt ook kan omslaan. Maar hier is er boven de sociaal-economische problematiek nog een politiek-religieuze dimensie bij gekomen”, zegt Voeten.

‘”De Marokkanen van Molenbeek hebben een sterk parochiale cultuur. Laag-Molenbeek is een etnische enclave van een zeer gesloten gemeenschap. Daarop heeft zich een toenemend islamisme gevestigd, een onderstroom die steeds belangrijker wordt. Vrouwen krijgen de raad een hoofddoek te dragen, en als ze dat niet doen worden ze geïntimideerd”, bekritiseert de fotograaf.

Nu in het nieuws