© joh

© Joris Herregods

© Joris Herregods

1/24

IN BEELD. Onze fotograaf op werfbezoek bij Antwerps Havenhuis

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen verwacht in het najaar van 2016 zijn intrek te kunnen nemen in het nieuwe Antwerpse Havenhuis, binnen en bovenop een voormalige brandweerkazerne. Voorlopig keurde het Havenbedrijf al voor 50,9 miljoen euro aan kosten goed, al lopen er nog procedures voor de rechtbank.

Sinds enkele weken is aan de Antwerpse horizon al de ruwbouw van het nieuwe, opvallende Havenhuis te zien, dat bovenop de bijna 100 jaar oude brandweerkazerne aan de Siberiastraat wordt gebouwd. Het gaat om een metalen constructie in de vorm van een schip, met glasvlakken zoals de facetten van een diamant, een ontwerp van de hand van het bureau van de Brits-Iraakse toparchitecte Zaha Hadid.

Het gebouw, met zicht op haven en stad, wordt de nieuwe, grotere werkplek voor circa 500 werknemers van het Havenbedrijf. De werf werd opgestart eind 2012. Tot eind april worden de zes grote stalen modules verder vastgelast. Begin 2016 moet het gebouw wind- en waterdicht zijn. In het najaar zou de nieuwe hoofdzetel in gebruik worden genomen.

Het ontwerp van Hadid hield rekening met een kost van 31,5 miljoen euro, een bedrag dat na “verfijning” en studiewerk door extra eisen opliep tot 49,9 miljoen euro. Na circa tien verrekeningen wordt de kost door het Havenbedrijf momenteel geraamd op 50,9 miljoen euro.

yer', 'wid': '_1467261', 'uiconf_id': '21813201', 'flashvars': { 'vast': { 'plugin' : true, 'position': 'before', 'relativeTo': 'PlayerHolder', 'numPreroll':'1', 'prerollInterval':'1', 'prerollStartWith':'1', 'prerollUrl':prerollUrl, 'postrollUrl' : prerollUrl.replace('preroll', 'postroll'), 'numPostroll' : '1', 'preSequence':'1', 'postSequence':'1', 'timeout':'4', 'storeSession':true, 'prerollInterval':'1', 'skipOffset' : '15' }, 'skipBtn': { 'label': 'Advertentie overslaan' }, 'adsOnReplay':true, 'noticeMessage': { 'plugin':'true', 'text': 'Advertentie overslaan binnen {sequenceProxy.skipOffsetRemaining|timeFormat}' } }, 'cache_st': '1406844802', 'entry_id' : '0_dp98sfop'});

Nu in het nieuws