© sven dillen

Ouderenzorg

Container voor wie oma en opa niet in huis wil nemen

Zorgen voor uw bejaarde ouder(s) of grootouder(s): als het aan de Vlaamse overheid ligt, doet u dat straks in een container in uw achtertuin.

Kaatje De Coninck

De wachtlijsten voor woon-zorgcentra of serviceflats worden de jongste jaren alleen maar langer, terwijl er nog een serieuze vergrijzing staat aan te komen. Er moeten dus andere oplossingen komen voor onze ouderen, bijvoorbeeld door zelf langer voor onze ouders of grootouders te zorgen. Hoe doe je dat op een kwalitatieve en relatief goedkope manier? Je huis verbouwen is een dure zaak, en oma in de woonkamer in een ziekbed leggen, is voor niemand een goede oplossing.

“Mobiele mantelzorgwoningen zijn een alternatief. Het gaat om een soort container die op maat wordt aangepast en in één dag in je tuin kan worden geplaatst of weggenomen”, zegt Lieve Apers van het Agentschap Ondernemen, afdeling Zorgeconomie. Zo is oma dichtbij, heeft ze de juiste verzorging en heeft iedereen zijn privacy.

De Vlaamse overheid investeert een paar honderdduizend euro in dit soort flexibele wooneenheden. “Je zal ze kunnen kopen of huren. Ze zijn een tijdelijke oplossing: ze moeten gemakkelijk kunnen worden omgebouwd voor iemand anders”, zegt Apers.

Lees dinsdag het hele artikel in Gazet van Antwerpen

Vastgoed

Jobs in de regio