© IMAGEGLOBE

Antwerpse urologen gaan operatierobot delen

De urologen van zeven ziekenhuizen in het noorden van de provincie Antwerpen zullen voortaan dezelfde operatierobot van AZ Klina (Brasschaat) gebruiken voor het verwijderen van de prostaat. Zo moet niet elk ziekenhuis de dure robot kopen en wordt die in Klina beter benut. Mogelijk wordt de robot later ook voor andere soorten ingrepen gedeeld.

De Da Vincirobot kostte twee miljoen euro, maar het onderhoud kost Klina jaarlijks nog tot 200.000 euro. “Wij telden het laatste jaar 123 ingrepen, terwijl de optimale benutting op zo’n 400 ingrepen per jaar ligt. Dat is economisch niet ideaal”, zegt hoofdarts Joost Baert. Onder leiding van dokter Guy Hendrickx werd het idee uitgewerkt om samen te gaan werken, wat uitmondde in de opstart van het initiatief met de naam ‘Centrum voor Robotheelkunde’.

Prostaat

Concreet zullen 24 speciaal opgeleide urologen van de zeven ziekenhuizen de robot nu in Brasschaat komen gebruiken voor het wegnemen van de prostaat bij prostaatkankerpatiënten. Een deel van het artsenhonorarium wordt afgestaan als vergoeding voor het gebruik van de robot.

“Je kan de samenwerking zien als een proactieve houding ten opzichte van de nieuwe ziekenhuisfinanciering die minister De Block aan het uitwerken is en ook de netwerkstructuren die in de zorg naar voren worden geschoven”, vervolgt Baert. “Het biedt de urologen ook de mogelijkheid de beste technieken te kunnen toepassen. De grote winnaar is de patiënt uit de regio, die door de eigen uroloog wordt gezien, voor de ingreep naar het Centrum komt, en nadien opnieuw lokaal wordt opgevolgd.”

Momenteel wordt de installatie enkel gedeeld voor het wegnemen van de prostaat, al wordt niet uitgesloten dat deze later ook voor onder meer buikchirurgie of gynaecologische ingrepen worden ingezet.

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER wetenschap

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio