© GVA

Moeder van Frederic: 'Hij nam me dikwijls vast en zei: moederken, ik zien u graag'

Op de vooravond van de afscheidsviering voor Frederic (18) heeft zijn familie een mededeling verspreid, waarin ze haar relaas van het dramatische ongeval geeft. De tiener verongelukte zondag in een leegstaande fabriekshal in Mechelen. Hij was samen met broer Simon (17), zus Julie (11) en de 11-jarige Jolyn aan het joyriden met twee heftrucks. Ook Jolyn kwam om het leven.

Ten eerste geeft de familie haar versie van de feiten weer.

De gebouwen van Inofer aan Guldendal in Mechelen staan al ongeveer twee jaar leeg. De site was verlaten, de poort aan de ingang Guldendal was los en waaide open met de wind. Geregeld speelden er kinderen in de gebouwen.

De dag voor het tragische ongeval zijn Frederic (18), Julie (11) en Jolyn (11) de verlaten fabriek binnengegaan door de openwaaiende poort en daar hebben ze twee vorkheftrucks ontdekt. Bij de ene stak de sleutel in het contact, bij de andere lag de sleutel in de vorkheftruck, in het bakje naast het stuur. Frederic reed vorige zaterdag rond in de vorkheftrucks, terwijl zus Julie filmde en Jolyn toekeek.

De twee meisjes zijn die zaterdagnamiddag opnieuw de fabriek binnengegaan en ze hebben plaatsgenomen in de vorkheftrucks, zonder ermee te rijden.

Zondagnamiddag zijn de vier kinderen (Frederic, Simon (17), Julie en Jolyn) samen gaan voetballen op het pleintje vlakbij. Na een tijd begon dat te vervelen en wilden ze allevier naar de fabriek. Daar zijn ze opnieuw met de vorkheftrucks gaan rijden. De jongens zaten aan het stuur, de meisjes achterin. Toen het tijd was om te vertrekken, besloten ze om nog een laatste rondje te rijden. En toen is het ongeval gebeurd. Simon en Julie zaten samen in een vorkheftruck en zijn zonder fysieke letsels uit de vorkheftruck kunnen geraken. Simon heeft eerst zijn zusje in veiligheid gebracht en heeft dan met alle macht geprobeerd om Frederic en Jolyn te bevrijden. Daarmee was hij nog bezig op het moment dat de MUG arriveerde. Spijtig genoeg waren Frederic en Jolyn toen al overleden.

Simon en Julie zijn nog altijd erg onder de indruk van het ongeval, net als hun moeder.

Portret van Frederic

Vervolgens schetsen de naasten van Frederic een portret van de verongelukte jongeman.

Moeder Wendy: “Ons Freke had soms zoveel plezier in het leven. Hij was avontuurlijk aangelegd, maar hij zou nooit anderen in gevaar brengen. Hij voelde zich altijd verantwoordelijk voor zijn zus, zijn broer en zijn mama. Hij nam in het gezin de vadertaak op zich.”

Julie: “Toen ik met mijn vriendinnetjes naar het park wou, was hij echt ongerust. Van hem mocht ik niet gaan. Hij vond het te gevaarlijk.”

Frederic was een gevoelige jongen, maar liet dat niet snel zien aan de buitenwereld. Hij deed zich graag stoer voor.

Moeder Wendy: “Hij nam me dikwijls vast en zei: moederke, ik zien u graag.”

Broer Simon: “Ik heb veel leuke tijden beleefd met Frederic, hij was niet alleen mijn broer, maar ook mijn vader en mijn beste vriend. Ik keek naar hem op.”

Dankbetuiging

Ten slotte wil de familie ook haar dank betuigen aan diverse personen.

Frederic liep school in het Instituut Mevrouw Govaerts in Heist-op-den-Berg. Meester Bob Thys is vele jaren zijn leerkracht geweest. Hem wil de familie uitdrukkelijk bedanken. Frederic had een nauwe band met hem opgebouwd. Hij kon altijd bij hem terecht, voor alles.

Vanaf de Spanjereis met zijn schoolkameraden keek hij erg op naar meester Rudy. Ook van hem kreeg hij veel steun en ook bij hem kon Frederic altijd terecht voor goede raad of als hij zijn hart wou luchten.

Ook de leerlingenbegeleidster Lilly van de Bosch wil de familie vermelden. Zij riep hem op het matje als dat nodig was. En als hij dan bij haar alleen was, dan kwam de gevoelige Frederic naar boven. Lilly van de Bosch stond altijd klaar voor hem en voor zijn moeder Wendy.

In deze moeilijke dagen krijgt het gezin veel steun en begeleiding van politie-inspecteur Joeri Crauwels. Hij beantwoordt al hun vragen. Ook politie-inspecteur Marloes Verstrepen heeft het gezin heel goed bijgestaan op die fatale zondag. Moeder Wendy: “Ze is al die uren niet van onze zijde geweken, ze heeft ons heel goed opgevangen en op de hoogte gehouden van wat er gebeurde. Zij was een enorme steun voor mij en de kinderen. De mensen van de brandweer ook trouwens. Zij hebben hun uiterste best gedaan voor de overleden slachtoffers en ze hebben Simon, Julie en mij goed begeleid. Directeur Wim Van Dessel en de leerkrachten van de Basisschool Ursulinen wil ik van harte bedanken voor de steun en de opvang die ze bieden voor de hele familie. Wat ons ook een hart onder de riem steekt is de bijeenkomst van zaterdag die georganiseerd wordt door Kelly Lemmens en Judith Van Steen. De steunbetuigingen van de vrienden en vriendinnen van Frederic doen ons ook veel deugd. Wij wensen vooral de familieleden van Jolyn veel sterkte, zij maken nu ook zware en moeilijke tijden door.”

“Freke, zoon, broer, kleinzoon, neef en vriend, wij gaan u enorm missen, vergeten doen we u nooit.”

Ouders geschokt over geopende poorten op site ingestorte fabriek

© LDN

De ouders van Jolyn Pennartz, het 11-jarig meisje dat zondag om het leven is gekomen bij een instorting van een fabriek in Mechelen, zijn in alle staten. Donderdagavond hielden ze nog even halt aan de site en stelden ze vast dat verschillende poorten gewoon open waren.

“We hebben net onze dochter laten cremeren. Dit kan toch niet. Moeten er nog slachtoffers vallen”, vraagt Wendy Carrez zich af, de mama van Jolyn. Nadat hun dochtertje afgelopen zondag verongelukte bij de instorting in de leegstaande fabriek van Inofer, gaan de ouders er meermaals per dag langs. “Zo proberen we de dood van Jolyn een plaats te geven”, zegt Wendy.

Tijdens een van die bezoeken stelde de familie vast dat op de site poorten aan de zijde van de Postzegellaan nog steeds geopend waren. Aan Guldendal zijn de poorten sinds het drama verzegeld.

Met heftrucks rondgereden

Jolyn had praktisch het hele weekend doorgebracht bij haar vriendinnetje Jullie (11), een klasgenootje. Toen de twee meisjes zondagnamiddag met de twee oudere broers van Julie naar de leegstaande fabriek gingen, liep het fout.

De jongens hadden er heftrucks aan de praat gekregen, maar een van de machines raakte vermoedelijk een steunpilaar. De hele constructie van de loods stortte als een kaartenhuisje in elkaar. Jolyn (11) en Frederic P. (18) raakten bedolven onder het puin. Ze waren op slag dood. De twee andere tieners bleven als bij wonder ongedeerd.

Politie reageert meteen

Toen het bericht over de geopende poorten donderdagavond burgemeester Bart Somers (Open Vld) bereikte, nam hij meteen contact op met hoofdcommissaris Yves Boogaerts van de lokale politie.

Het korps stuurde twee ploegen ter plaatse om heel de site nog eens te controleren. “We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de poorten worden afgesloten. Desnoods laten we een slotenmaker komen. Vrijdag in de loop van de dag zullen we ook nog eens nakijken waar alle poorten op uitgeven en naar welke ruimtes die leiden”, vertelt zonechef Yves Bogaerts.

Parket onderzoekt of er sprake is van strafrechtelijke feiten bij drama met vorklift

© rr

Het Mechelse gerecht heeft een onderzoek geopend om duidelijkheid te verschaffen over het drama in een leegstaande fabriek in Mechelen, dat zondag het leven kostte aan een 11-jarig meisje en een 18-jarige jongen. ‘In dit dossier blijven we voorlopig met veel vragen zitten. Er is een onderzoeksrechter op de zaak gezet’, zegt parketwoordvoerder Peter Peereboom. ‘We onderzoeken ook of er sprake is van strafrechtelijke feiten. Hoe het ongeval precies gebeurd is, wordt verder onderzocht.’

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio