Oekraïense rebellen roepen Westen op om meer druk te zetten op Kiev

Foto: REUTERS

Oekraïense rebellen roepen Westen op om meer druk te zetten op Kiev

Print

De opstandelingen in het oostelijke Oekraïne hebben het Westen opgeroepen, meer druk te zetten op de leiding in Kiev. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande moeten de Oekraïense regering er toe brengen het vredesakkoord te respecteren dat een maand geleden in Minsk is afgesloten. Dat zeiden rebellenleiders Aleksandr Zachartsjenko en Igor Plotnitski vrijdag aan lokale media.

Ze beschuldigen Kiev onder meer van een economische blokkade. De gebieden Donetsk en Loegansk staan ‘op de rand van instorting’. Pensioenen en sociale hulp worden niet uitbetaald.

Merkel en Hollande hadden zich bij de onderhandelingen in Minsk ertoe verplicht, het herstel van het bankensysteem in Oost-Oekraïne te ondersteunen. Sinds de gesprekken op 12 februari in de Wit-Russische hoofdstad is echter niets gebeurd.

Rebellenwoordvoerder Denis Poesjilin waarschuwde met klem voor een mislukken van het akkoord. Het parlement in Kiev moet ten laatste zaterdag de regio’s bepalen waarvoor een uitzonderingsstatus geldt. ‘Wordt zo’n beslissing niet genomen, zal het voor iedereen duidelijk zijn dat Kiev het overeengekomen plan niet wil omzetten’, zei hij op de Russische zender Rossija 24.

Nu in het nieuws