De tien leukste adresjes rond het Rubenshuis

Foto: Patrick De Roo

De tien leukste adresjes rond het Rubenshuis

Nog honger of dorst na een bezoek aan de expo 'Rubens privé'? Dan kunt u hier terecht!

1 Grand Café Horta - Hopland 2

Het Grand Café Horta op het Hopland is een geïmporteerd stukje Brussel. Daar ­haalden ze de neus op voor het art-­nouveaugebouw dat de ­bekende architect Victor Horta er eind negentiende eeuw had gebouwd. Na de afbraak van zijn Volkshuis in 1963 bleven de metalen gebinten ervan 35 jaar lang in een weide liggen. Tot ­­de overwoekerde onderdelen naar het ­Hopland zijn gehaald. Lunchen in deze setting is heel apart. Als je er dan toch bent, ga dan even naar de eerste verdieping. Daar komt de pracht van de spanten helemaal tot haar recht.

2. Café Impérial - Meir 50

Café Impérial en de bijbehorende Spiegelzaal vormen een deel van het voormalige Koninklijk Paleis op de Meir. De zaak wordt gerund door de familie Dieltjens die wat verderop op de Wapper The Bistro uitbaat en nog even verder Grand Café Horta op het Hopland. Ook Het Pomphuis bij het Eilandje hoort erbij. Koffie drinken in de overweldigende spiegelzaal en in de salons van het voormalige paleis heeft dat extra vleugje ‘je ne sais quoi’. En het zomerterras is een oase van rust midden in de stad.

3. De Duifkens - Graanmarkt 5

In 1967 is de originele De Duifkens onteigend voor de nieuwe Stadsschouwburg. Dus verkaste het café naar een plek tussen de twee schouwburgen in. “Ik ben hier beginnen te werken in 1983, op mijn achttiende”, zegt uitbaatster Martine Verhaeghen. Tien jaar later heb ik ‘De Deufkes’ overgenomen. Het bleef al die tijd een theatercafé met opmerkelijke ­passages van kleppers als acteur Jan Decleir en kunstschilder Luc Tuymans, die er stamgasten zijn. “Ook veel jonge artiesten hebben intussen de weg naar ons café gevonden.”

Bekijk de volledige lijst met tien adressen dit weekend in CittA, gratis magazine bij Gazet van Antwerpen. Want ja hoor, het is bijna weekend!