Politiechef Ferguson legt functie neer

De politiechef van de Amerikaanse stad Ferguson, Thomas Jackson. Foto: AP

Politiechef Ferguson legt functie neer

Print

De politiechef van de Amerikaanse stad Ferguson, Thomas Jackson, stapt woensdag op. Dat melden Fox News en NBC News op basis van bronnen bij de politie.

Thomas Jackson stapt op naar aanleiding van het doodschieten van een ongewapende zwarte tiener vorig jaar. De aarde werd helemaal heet onder de voeten van de politiechef na het verschijnen van een rapport van het ministerie van Jusitie.

Dat rapport zegt dat het politiekorps van de stad in de Amerikaanse staat Missouri, zich jarenlang schuldig gemaakt heeft aan racistische praktijken tegen de zwarte bevolking. Ook verschillende stadsdiensten zouden hun boekje te buiten zijn gegaan.

Eerder deze week hielden de stadsrechter, Ronald Brockmeyer, en de stadsmanager, John Shaw al de eer aan zichzelf nadat hun functioneren niet bepaald rooskleurig in het rapport werd belicht. Verder werden nog eens twee politieagenten en de belangrijkste griffier van de rechtbank de laan uitgestuurd.

De bronnen die Fox en NBC aanhalen zijn duidelijk. Jackson werd niet ontslagen, hij heeft zelf zijn functie neergelegd. De politiechef kwam onder aanhoudende kritiek te liggen wegens het zonder meer verdedigen van zijn agenten na de dood van de 18-jarige zwarte tiener Michael Brown in augustus.

De gouverneur van Missouri, Jay Nixon, ontsloeg de politie van Ferguson zelfs van haar verantwoordelijkheden inzake veiligheid en speelde die door aan de staatspolitie.

.

Nu in het nieuws