Milieuorganisaties houden flashmob tegen kernenergie op Groenplaats

Print
Antwerpen -

Op de Groenplaats in Antwerpen hebben enkele tientallen actievoerders woensdag de kernramp in Fukushima herdacht, vandaag precies vier jaar geleden. Vrijwilligers van verschillende lokale milieugroeperingen hielden een ludieke flashmob en riepen op om de kerncentrale van Doel te sluiten en volop te investeren in groene energie.

“Een kerncentrale is sowieso geen goed idee, maar die van Doel is extra gevaarlijk door de nabijheid van het dichtbevolkte Antwerpen en de toenemende problemen zoals scheurtjes”, zegt Eva Heuts van de Antwerpse Greenpeace-afdeling.

De actievoerders beeldden op de Groenplaats eerst een kernramp uit, inclusief vaten met nucleair afval en “zombies”, waarna een kuisploeg tevergeefs probeerde de situatie onder controle te krijgen. Even later slaagde een groep mensen die alternatieve energie symboliseerden, daar echter wel in.

‘Meest kwetsbare kerncentrale van Europa’

“Fukushima heeft nogmaals aangetoond dat een kernramp om de tien jaar tot de mogelijkheden behoort en rampzalige gevolgen heeft”, stelt Heuts. “Hier in Antwerpen is de situatie bovendien extra gevaarlijk, aangezien de kerncentrale van Doel slechts 12 kilometer verderop ligt. Dat en de hoge leeftijd ervan maken Doel de meeste kwetsbare kerncentrale van Europa.”

Volgens de initiatiefnemers van de actie moet Doel zo snel mogelijk gesloten worden en moet er voluit voor alternatieve energie gekozen worden. Een nieuwe kerncentrale is al helemaal geen optie, vinden ze. “Bij een kernramp zou hier een massa-evacuatie moeten gebeuren die simpelweg onmogelijk te organiseren valt”, stelt Heuts. “De gevolgen zouden niet te overzien zijn.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio