Gigantische kreeft waarde 480 miljoen jaar geleden in onze zeeën rond

Foto: REUTERS

Gigantische kreeft waarde 480 miljoen jaar geleden in onze zeeën rond

Print

Wetenschappers van de universiteiten van Yale en Oxford hebben een zeemonster ontdekt dat 480 miljoen jaar geleden in onze zeeën rondwaarde. Opmerkelijk: het beest, een soort reuzenkreeft van zo’n twee meter lang, voedde zich zoals walvissen dat vandaag doen.

De kreeft moet ‘een van de grootste zeedieren geweest zijn die toen leefde’, aldus Allison Daley, een van de auteurs van de studie die woensdag verscheen in het tijdschrift Nature. Het zeemonster droeg op zijn kop een reeks stekels die het voedsel filterden en zou op die manier de oudst gekende vertegenwoordiger zijn van de zeedieren die zich voeden door het zeewater te filteren.

De nieuwe soort kreeg de naam Aegirocassis benmoulae mee, naar de Marokkaanse fossielenjager Mohamed Ben Moula. Het dier maakt deel uit van de verdwenen familie van de anomalocarididen die 520 miljoen jaar geleden leefden.

Maar waar het merendeel van de anomalocarididen die tot nog toe werden ontdekt echte jagers waren die aan de top van de voedselpiramide stonden en het best te vergelijken zijn met de huidige haaien, was de Aegirocassis benmoulae eerder een ‘vriendelijk’ zeemonster dat heel goed geleek op de walvis. Die laatste filtert zeewater via zijn baleinen om er plankton uit te halen, maar behoort dan weer tot de zoogdieren.

MEEST RECENT