Bourgeois hekelt Van Besien: “Groen gaat populistische toer op”

Print

Geert Bourgeois Foto: BELGA

Antwerpen -

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is niet te spreken over de manier waarop oppositiepartij Groen Vlaams minister Philippe Muyters onder vuur heeft genomen in het Oosterweeldossier.

Volgens Bourgeois heeft zijn collega Muyters perfect “conform het decreet” gehandeld en speelt gewezen Groen-voorzitter Wouter Van Besien “een ergerlijke rol” door te suggereren dat er bewust documenten zijn achtergehouden. “Ik heb me geërgerd aan wat Groen brengt. Ik vind dat Groen meer en meer de populistische toer opgaat”, zo zei een geprikkelde Bourgeois in “Villa Politica”.

Vlaams parlementslid Wouter Van Besien pakte maandag uit met intern mailverkeer dat moest aantonen dat minister Muyters de regels voor het openbaar onderzoek van Oosterweel heeft overtreden. Er zouden essentiële documenten vergeten zijn en juridisch advies om dat te corrigeren werd genegeerd, zo stelde Van Besien. Volgens Van Besien dreigt het GRUP juridisch geen stand te houden.

‘Regels niet overtreden’

Minister Muyters counterde die kritiek meteen. Hij benadrukte dat hij de regels niet had overtreden. “Wij hebben de procedure voor Oosterweel gevolgd net zoals we die voor elk ander RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) hebben gevolgd”, klonk het.

Muyters krijgt nu publieke ruggesteun van minister-president Bourgeois. Volgens de Vlaamse regeringsleider heeft minister Muyters “volgens het decreet” gehandeld.

Bourgeois: “De tekst van het decreet is heel duidelijk: die documenten hoeven niet bijgevoegd te worden bij dat openbaar onderzoek, maar ze waren ter beschikking. Het ergerlijke is dat Wouter Van Besien als voorzitter van Groen een bezwaarschrift ingediend heeft tegen dat Ruimtelijk Uitvoeringsplan waarin hij zich beroept op die richtlijnen waarvan hij zegt ‘Vlaamse regering, jullie verbergen dat allemaal, jullie dekken dat potje toe’. Dit is een enorm ergerlijke rol die die partij aan het spelen is.”

‘Felle en persoonlijke aanval’

In een reactie aan Belga spreekt Van Besien van een “felle en persoonlijke aanval” van Bourgeois. “Maar ik vergeef het hem, want ik begrijp dat de feiten die ik naar buiten bracht, pijnlijk zijn”, aldus Van Besien. “Maar ik voer het debat toch liever inhoudelijk, over het dossier. Dat debat zal volgende week in de commissie van het parlement uitgebreid gevoerd worden. Daar kijk ik naar uit”, aldus de Groen-politicus.

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring