Griekse minister dreigt met inbeslagname Duitse bezittingen

Print

De Griekse justitieminister Nikos Paraskevopoulos dreigt met inbeslagnames van Duits onroerend goed als er geen vooruitgang komt in het debat over de herstelbetalingen voor de Tweede Wereldoorlog. Hij verwijst naar de uitvoering van een beslissing van het Griekse hooggerechtshof uit 2000, die nooit werd uitgevoerd.

'Persoonlijk vind ik dat de goedkeuring voor de toepassing van de beslissing zou moeten worden gegeven en ik ben klaar om ze te geven', zei Paraskevopoulos dinsdagnacht in een parlementair debat over de oorlogsmisdaden die de nazi’s begingen in Griekenland.

Griekse nabestaanden van nazislachtoffers eisen al twintig jaar Duitse herstelbetalingen, maar Berlijn heeft altijd geweigerd die te betalen. Volgens de Duitsers werden de schadevergoedingen geregeld in een bilateraal akkoord met Griekenland uit 1960.

Gerechtshof

In 2000 oordeelde het Griekse hooggerechtshof na klachten van nabestaanden van 218 Griekse burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog dat inbeslagnames van Duitse bezittingen tot de mogelijkheid behoren. De rechters baseerden zich op een beslissing van een Griekse rechtbank drie jaar eerder, waarin Duitsland veroordeeld werd tot de uitbetaling van 28,6 miljoen euro. De toenmalige minister van Justitie gaf echter geen uitvoering aan het arrest.

Duitsland stelt echter dat de kwestie van de Griekse oorlogscompensatie al in 1990 geregeld werd, nog voor de hereniging van Duitsland.

Weinig kans

Juristen en historici besloten in het verleden meermaals dat Athene weinig kans maakt op verdere herstelbetalingen. Het debat stak de voorbije jaren niettemin opnieuw de kop op, niet in het minst vanwege de zware Europese besparingsmaatregelen waar heel wat Grieken Duitsland verantwoordelijk voor achten. De linkse regering van premier Alexis Tsipras beloofde de kwestie opnieuw op de agenda te plaatsen.

Minister Paraskevopoulos erkent dat de zaak 'juridisch complex' is en dat het prikken van een datum voor eventuele inbeslagnames hoe dan ook afhangt van onderhandelingen met Athene.