Michael Matthews oppermachtig in Parijs-Nice

Print

Ook de derde etappe van Parijs-Nice is geëindigd op een massasprint. Op de hellende laatste rechte lijn stond er geen maat op topfavoriet Michael Matthews. De Australiër werd door zijn team Orica-GreenEDGE perfect gepiloteerd en maakte het grandioos af in de straten van Saint-Pourçain-sur-Sioule. De Italianen Cimolai en Nizzolo finishten op een respectabele afstand. Matthews neemt de leiderstrui van Kwiatkowski over.

Wielrennen op Sportwereld.be

Vroeg in de rit trok Philippe Gilbert (BMC) ten aanval, hij kreeg het gezelschap van Florian Vachon (Bretagne). Er kwamen tegenaanvallen van Wiggins (Sky) en Duchesne (Europcar), en Steegmans en Jungels (Trek). Maar niemand slaagde erin het gat met de twee vluchters te dichten.

De maximale voorsprong van Gilbert en Vachon bedroeg iets meer dan 5 minuten. Onderweg sprokkelde Gilbert punten op de bergjes zodat hij de bolletjestrui overneemt van Jonathan Hivert.

Ondertussen naderde het peloton tot op een dikke minuut van de twee vluchters. Dat was het sein voor Thomas Voeckler om aan te vallen. Hij dichtte in een keer de kloof met Gilbert en Vachon.

De komst van Voeckler gaf de vluchters een nieuwe impuls. De voorsprong steeg terug naar 5 minuten.

In het peloton onderhield Etixx-Quick Step het tempo in functie van leider Kwiatkowski. Ook Katusha en Giant staken een handje toe voor Kristoff en Degenkolb. De drie leiders werkten voorbeeldig samen, maar tegen het geoliede peloton viel ook vandaag niets te beginnen.

Bij het ingaan van de plaatselijke ronde - op 20km van de streep - liet Philippe Gilbert met de bergtrui in de achterzak zich ostentatief uitzakken. De immer strijdvaardige Voeckler bleef echter samen met Vachon koppig tegen de bierkaai vechten. Ook de twee Fransen moesten zich net voorbij de boog van de 10 kilometer gewonnen geven.

Het sein voor AG2R - geprikkeld door de positieve dopingplas van hun ploegmaat Lloyd Mondory gisteren - om vol in het offensief te trekken. Onze landgenoot Jan Bakelants counterde samen met de Franse Tourrevelatie Romain Bardet een aanval van de Italiaan Paolo Tiralongo (Astana). Een moedige poging, maar de lange rechte wegen richting finish in Saint-Pourçain-sur-Sioule speelden in het nadeel. De sprintersploegen grepen hun laatste kans op een massasprint.

Op de licht hellende strook werd topfavoriet Michael Matthews perfect gepiloteerd door zijn ploegmakkers van Orica-GreenEDGE. De Australiër sprintte met een fietslengte voorsprong op de Italianen Cimolai en Nizzolo. Hij neemt ook de leiderstrui over van wereldkampioen Kwiatkowski.

Herbekijk hier de slotkilometer:

Matthews wil gele trui verdedigen

'Ik moest enkel in de laatste 100 meter werken', aldus Matthews. 'Mijn team leverde perfect werk af. De voorbije dagen liep het in de sprint altijd wel ergens mis. Nu draaide het perfect. We waren enorm sterk en ik werd in een zetel naar de meet gebracht. Ik moest het enkel nog afwerken.'

Dankzij de bonificaties neemt hij ook de leiderstrui over van Michal Kwiatkowski. 'Dat is mooi meegenomen. Ik ga die trui donderdag zeker proberen te verdedigen.' Hoewel het een lastige bergetappe is met aankomst op de Croix de Chaubouret (10 km aan 6,7% gemiddeld) gelooft de Australiër in een goede afloop. 'Ik heb de klim nog nooit beklommen, maar ik denk dat het vergelijkbaar is met de slotklim naar Montecassino (9,2 km aan 5,1%), waar ik in de Giro van 2014 won (voor Tim Wellens). Ik ga gewoon proberen om de klimmers te volgen, me de volle 100 procent geven en we zien wel hoe het loopt.'

Het grote doel voor de Australiër is Milaan-Sanremo. 'Daar ben ik de absolute kopman. Voor het eerst in jaren treed ik zo laat in competitie. Ik heb de voorbije weken hard getraind en heb vertrouwen in mijn trainer, die meent dat dit de beste aanpak is voor La Primavera. Als mijn team dan hetzelfde werk voor me verzet als vandaag en me op die manier aflevert aan de finish op de Via Roma dan maak ik een goede kans.'

Uitslag:

1. Michael Matthews (Australia / Orica) 4:32:12"
2. Davide Cimolai (Italy / Lampre) ST
3. Giacomo Nizzolo (Italy / Trek)
4. Alexander Kristoff (Norway / Katusha)
5. Jose Joaquin Rojas (Spain / Movistar)
6. Matti Breschel (Denmark / Tinkoff - Saxo)
7. Moreno Hofland (Netherlands / LottoNL)
8. Nacer Bouhanni (France / Cofidis)
9. Bryan Coquard (France / Europcar)
10. Arnaud Demare (France / FDJ) 

Klassement:

1. Michael Matthews (Australia / Orica) 14:25:26"
2. Michal Kwiatkowski (Poland / Etixx - Quick-Step) +1"
3. Rohan Dennis (Australia / BMC Racing)
4. John Degenkolb (Germany / Giant) +3"
5. Tony Martin (Germany / Etixx - Quick-Step) +8"
6. Luis Leon Sanchez (Spain / Astana) +11"
7. Sylvain Chavanel (France / IAM Cycling)
8. Tom Dumoulin (Netherlands / Giant) +14"
9. Geraint Thomas (Britain / Team Sky)
10. Philippe Gilbert (Belgium / BMC Racing)

Bekijk het volledige klassement en de rituitslag hier.

Meer sportnieuws