Regering bespaart 240 miljoen euro door schrappen diplomabonificatie ambtenaren

Minister van Pensioen Daniel Bacquelaine (MR). Foto: Photo News

Regering bespaart 240 miljoen euro door schrappen diplomabonificatie ambtenaren

Print

De schrapping van de diplomabonificatie voor ambtenaren moet tegen 2029 zowat 240 miljoen euro opleveren. Dat heeft pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) gezegd in de Kamercommissie Sociale Zaken.

De commissie buigt zich over het wetsontwerp rond drie belangrijke ingrepen in de pensioenen van de publieke sector. Het gaat onder meer om de progressieve verdwijning van de diplomabonificatie waarmee ambtenaren hun studiejaren in rekening konden nemen bij de berekening van hun pensioen.

Overgangsregime

De schrapping zal volledig rond zijn bij de pensioenen die ingaan vanaf 1 januari 2030. Van 2016 tot en met 2029 geldt een overgangsregime. Het gaat dan om een progressieve afname van de bonificatie met vier, vijf of zes maanden per jaar naargelang de studieduur. De eerste afname zal van toepassing zijn op pensioenen die ingaan vanaf 1 januari volgend jaar.

Over de maatregel kwamen heel wat vragen, zowel vanuit de oppositie als vanuit de meerderheid, onder meer over leerkrachten in het TBS-systeem. Bacquelaine verzekerde dat de bonificatie behouden blijft voor ambtenaren die voor 1 januari 2015 groen licht kregen van hun werkgever om ten laatste tegen 2 september 2015 ter beschikking gesteld te worden. Net als zij die ten laatste op 1 januari 2015 verlof mochten aanvragen voorafgaand aan het pensioen.

“Het algemene doel is om een beetje langer te werken”, onderstreepte de minister. “We moeten het paradigma verschuiven.” Kamerlid Egbert Lachaert van meerderheidspartij Open VLD toonde zich verheugd over het einde van een 'privilege'.

Ook oppositiepartij Groen noemde de bonificatie discriminerend, omdat ze enkel geldt in de publieke sector. Een afschaffing kan voor kamerlid Wouter De Vriendt echter niet zonder extra maatregelen rond werkbaar werk en loopbaanonderbreking, maar “die liggen niet op tafel”, hekelde hij.

Inkomensplafond

Naast de diplomabonificatie schrapt het wetsontwerp voorts het inkomensplafond bij de cumul van een pensioen met een andere activiteit vanaf 65 of een loopbaan van 45 jaar.

En tot slot verdwijnt ook de pensioenbonus, behalve voor ambtenaren die voor 1 december 2014 voldeden aan de voorwaarden om met vervroegd pensioen te gaan of de leeftijd van 65 jaar bereikten met een loopbaan van minstens veertig jaar. De schrapping zou 16 miljoen euro moeten opleveren.

De socialistische oppositie toonde zich opnieuw verbaasd over de schrapping van de pensioenbonus. Niet in het minst omdat de regering mensen langer aan de slag wil houden. “Ik denk dat de bonus hervormd en verbeterd had moeten worden”, klonk het ook bij CDH.

“Al deze maatregelen zullen ervoor zorgen dat mensen langer moeten werken om minder te verdienen”, hekelde SP.A-kamerlid Meryame Kitir.

MEEST RECENT