Vakbonden plannen nieuwe acties vóór de paasvakantie

Print

De drie vakbonden hebben woensdag op een manifestatie in Brussel nieuwe acties aangekondigd. “We gaan door met de strijd, dit is maar het begin”, waarschuwde ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

Concreet verzamelt de openbare sector op 19 maart in Brussel voor een manifestatie. Op 29 maart neemt het vakbondsfront deel aan de manifestatie van ‘Hart boven Hard’. De laatste week van maart plannen de vakbonden ook lokale acties in de verschillende provincies.

Daarnaast komt er een ‘week van sociaal verzet’ tijdens de paasweek. “Dat kan gaan van petities, manifestaties tot pamflettenacties. Stakingen zijn niet aan de orde”, aldus nationaal ACV-secretaris Mathieu Verjans. Voor alle duidelijkheid: het gaat om de week van 30 maart tot en met 3 april, de laatste week voor de paasvakantie dus.

Druk opvoeren

Op het Brusselse Muntplein zijn woensdag om 11 uur ongeveer 8.000 leden van de drie grote vakbonden bijeengekomen om neen te zeggen tegen het regeringsbeleid.

De bijeenkomst van het gemeenschappelijk vakbondsfront was bedoeld om de druk op de regering op te voeren. De bonden willen hun eisen kracht bij zetten om een taxshift door te voeren en protesteren tegen de indexsprong, besparingen in de overheidssector, afbouw van de sociale zekerheid, blinde bezuinigingen en de beschikbaarheid van oudere werklozen en bruggepensioneerden.

De manifestatie stond in principe los van de jongste perikelen rond de hervorming van de brugpensioenen, waarover de Groep van Tien eerder vanmorgen bijeenzat. Maar de bijeenkomst werd niettemin gekleurd door het moeilijk sociaal overleg.

.

Nu in het nieuws