Preud’homme waarschuwt voor ‘heel sterk Besiktas’

Print

Club Brugge gaat donderdagavond (19u) in de heenwedstrijd van de achtste finales van de Europa League tegen de Turkse topper Besiktas op zoek naar de eerste Europese kwalificatie voor de kwartfinales in twintig jaar. De Belgische competitieleider moet in twee wedstrijden dan wel voorbij Besiktas zien te geraken, dat zelf op de gedeelde eerste plaats staat in Turkije. ‘Besiktas is een heel sterk team, veel sterker dan velen denken’, waarschuwde Club-coach Michel Preud’homme woensdag tijdens de persconferentie in het Jan Breydelstadion.

Exact twintig jaar geleden kegelde Blauw-zwart Panathinaikos in de achtste finales van de Europacup II uit het toernooi. In de kwartfinales bleek Chelsea - destijds nog geen grootmacht op het Europese voetbaltoneel - net iets te sterk. De heenwedstrijd in Brugge werd met 1-0 gewonnen, maar in Londen gingen de Bruggelingen met 2-0 onderuit. Ook voor het Belgische voetbal zou een kwartfinaleplaats een opsteker zijn, want het is intussen van 2010 geleden dat er met Standard nog eens een Belgische club bij de laatste acht zat.

‘We staan voor een heel moeilijke opdracht. Besiktas klopte dit seizoen al onder meer Tottenham Hotspur en Liverpool. Met Slaven Bilic beschikken ze bovendien over een uitstekende trainer, die er een systeem heeft ingeslepen. Het is een ploeg die ik graag zie spelen. Eventuele fouten straffen ze meteen af. Het klopt dat ze enkele titularissen missen, maar hun wisselspelers zijn van hetzelfde niveau. Ik vind hen dus niet verzwakt. Meer nog, onder de huidige omstandigheden zijn ze favoriet’, aldus MPH.

Bij Club keren Obbi Oulare (knie) en Felipe Gedoz (adductoren) terug uit blessure. José Izquierdo (dijbeen) zit niet in de selectie. ‘Oulare en Gedoz hebben de laatste dagen normaal getraind, zij kunnen spelen. Izquierdo heeft nog last van kleine kwaaltjes en traint individueel. Zijn situatie bekijken we dag per dag, dus ik weet nog niet of hij komend weekend kan spelen. We nemen zeker geen risico’s. Vooral als hij hard moet trappen, heeft hij last.’

De loting wees uit dat Blauw-zwart eerst thuis speelt tegen 'Kara Kartallar' en dus is er een zege nodig om met een goede uitgangspositie naar de oevers van de Bosporus te trekken. 'Ik ben tevreden als we geen tegendoelpunt slikken en er zelf minimaal eentje scoren. We hebben de afgelopen dagen gewerkt aan een tactisch plan, maar dat wil niet zeggen dat we ons systeem overboord gooien. We kennen de sterke en zwakke punten van Besiktas en het is aan ons om daar iets tegenover te zetten. Afhankelijk van het wedstrijdverloop kunnen we dat plan nog aanpassen', aldus Preud'homme, die zaterdag tegen Charleroi zijn ploeg een pak 'realistischer' deed voetballen.

'In het moderne voetbal moet bij balbezit iedereen aanvallen en bij balverlies iedereen meeverdedigen. Ik verwacht van mijn spelers dat ze die taken uitvoeren. Het feit dat we eerst in eigen huis spelen, beschouw ik niet als een nadeel voor de dubbele confrontatie met Besiktas. We hadden natuurlijk gehoopt om op dit moment in Istanboel te zijn, met het oog op de Bekerfinale. Maar donderdag denken we niet aan de Beker. We zijn nog op drie fronten actief en we willen overal het maximum uithalen.'

MEER VOETBALNIEUWS