Universiteit Antwerpen: “Product placement werkt”

Foto: GVA

Universiteit Antwerpen: “Product placement werkt”

Print
Antwerpen -

Snelle, glimmende wagens in James Bondfilms of smartphones en tablets in het programma “The Voice” komen er doordat adverteerders aanzienlijke sommen geld overhebben om die producten erin te plaatsen. Uit onderzoek van de UAntwerpen blijkt dat dergelijke productplaatsing werkt. Beleidsmakers zorgen het best voor gerichtere onderwijspakketten, klinkt de aanbeveling.

Doctoraatsonderzoeker Yann Verhellen onderzocht hoe merken waarde kunnen creëren door middel van productplaatsing in diverse offline en online media. Hij bekeek onder meer een evenement in de bioscoop, experimenteerde met YouTube, onderzocht product placement op televisie op grote schaal en ging na of combinaties met andere reclamevormen interessant waren.

Een eerste conclusie was dat productplaatsing combineren met ultrakorte boodschappen net voor het programma voor een betere attitude tegenover en herinnering aan het merk zorgden. Ook bleek relevantie erg belangrijk. “Er moet een verband zijn met het verhaal of het verloop van een programma. Het is dan gemakkelijker om associaties, opgeroepen door de film of het programma, over te dragen op het merk”, zegt Verhellen. “Bovendien wordt dit proces versterkt als je merk extra goed bij de film of het programma past.” Meer nog, als geen link werd gezien tussen een programma en de sponsor, bleken de positieve eigenschappen van het programma op de voornaamste concurrent te worden toegepast.

Ook hoe de plaatsing gebeurt, speelt een rol. “Opvallend en prominent je merk plaatsen, kost veel geld en lijkt een goed plan, maar is dat niet altijd. Voor bekende merken heeft het een averechts effect omdat mensen dan het gevoel hebben dat hun kijkervaring onderbroken wordt, wat niet wordt gewaardeerd. Voor minder bekende merken is het net een goede strategie omdat het als nieuw wordt ervaren”, aldus de wetenschapper.

Tot slot vestigt hij de aandacht op de verantwoordelijkheid van reclame- en beleidsmakers. Een studie bij tieners wees uit dat gesofisticeerde combinaties van product placement en andere reclamevormen door 31 procent niet werden herkend als overtuigende communicatie, terwijl de groep er net heel erg door wordt beïnvloed. “Beleidsmakers kunnen hierop inspelen met gerichtere onderwijspakketten”, besluit Verhellen.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio