Hoogste windmolenpark van België komt in Meer

Print
Hoogstraten -

In Meer bouwt de Vlaamse windparkcoöperatieve Storm drie windturbines met een tiphoogte - de hoogte van de mast plus de lengte van één wiek - van 200 meter. De werf werd woensdagmiddag officieel geopend.

De werf van het windpark bevindt zich achter de transportzone aan de E19 in Meer in de provincie Antwerpen. Het windpark zal bestaan uit drie windturbines met een gezamenlijk elektrisch vermogen van 9,6 MW, die naar verwachting genoeg elektriciteit produceren voor het verbruik van 7.700 gezinnen.

De turbines zullen een mast hebben van 143 meter en wieken van 57 meter lang, wat neerkomt op een tiphoogte van 200 meter. “Daarmee wordt het Storm-windpark in Meer het hoogste van België”, klinkt het. Ze zullen 2 meter hoger zijn dan de windmolens in het Estinnes (Henegouwen).

Momenteel wordt de fundering van de windturbines geplaatst. De constructie van de turbines staat gepland later dit voorjaar. De ingebruikname van het windpark is voorzien voor het najaar van 2015.

“We streven ernaar onze windparken steeds efficiënter te maken”, zegt gedelegeerd bestuurder van Storm Jan Caerts. “Dankzij de tiphoogte van 200 meter vangen deze turbines nog meer wind en produceren ze dus aanzienlijk meer energie.”

Later dit jaar komt er de mogelijkheid om de werf te bezoeken. Inwoners van de stad Hoogstraten zullen via Storm de mogelijkheid krijgen om deel te nemen aan de financiering. De coöperatieve heeft al vijf parken in gebruik. Ook in Dilsen-Stokkem en Genk bouwt het momenteel windturbines.

Dit weekend gaat op de linkeroever in Antwerpen officieel de bouw van start van het grootste windturbinepark aan wal. In eerste instantie komen er in het havengebied vijftien windturbines van 3 MW elk. Volgens het Antwerpse Havenbedrijf worden er op termijn tussen de 40 en 50 windmolens geplaatst.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio