Daarom bijt je op je nagels

Foto: Shutterstock

Fit & Gezond

Daarom bijt je op je nagels

Print

Mensen die zich snel vervelen, gefrustreerd of ongeduldig voelen, zijn meer geneigd om lichaamsgericht repetitief gedrag te vertonen zoals nagelbijten. Dat blijkt uit nieuw Canadees onderzoek aan de universiteit van Montréal, verschenen in Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry.

Een team onderzoekers observeerde een groep van 48 proefpersonen. De ene helft had last van repetitief gedrag, de andere helft niet. Alle proefpersonen moesten enkele vragenlijsten invullen waarin werd gepolst naar hun emoties zoals verveling, woede, schuldgevoelen en angst. In een tweede fase van het onderzoek werden alle proefpersonen individueel met vier kunstmatige situaties geconfronteerd. Deze moesten gevoelens van stress, ontspanning, verveling en frustratie opwekken.

Daaruit blijkt dat personen met een geschiedenis van repetitief gedrag in deze situaties sneller geneigd waren om slechte gewoontes te vertonen dan de andere proefpersonen. Vooral wanneer ze zich vervelen of zich gefrustreerd voelen, nam de drang toe om op de nagels te bijten of aan het haar te trekken.

‘We geloven dat personen met deze dwangmatige gewoonten perfectionisten zijn. Daarmee bedoelen we dat ze zich moeilijk kunnen ontspannen of opdrachten kunnen afwerken op een ‘normaal’ tempo. Net daarom zijn ze extra vatbaar voor frustraties, ongeduldigheid en ontevredenheid als ze hun doel niet bereiken. Ze gaan zich ook sneller vervelen’, zegt hoofdauteur Sarah Roberts. ‘Dit betekent dat de aandoeningen zeker geen pure, nerveuze gewoonten zijn’, voegt ze eraan toe.

NIET TE MISSEN