Foto opgedoken van Belgische ISIS-zelfmoordterrorist

Print
Er is een foto opgedoken van de Belgische ISIS-strijder die woensdag een van de zeven zelfmoordaanslagen in de Iraakse stad Ramadi uitgevoerde.

In de Iraakse stad Ramadi lieten jihadisten van terreurorganisatie ISIS liefst zeven bomauto's tegelijk ontploffen. Volgens een eerste telling vielen bij de zelfmoordaanslagen liefst tien doden en dertig gewonden.

Een van de zelfmoordterroristen was een Belg, zo blijkt uit informatie die gedeeld wordt op sociale media door ISIS-aanhangers. Ook een Syriër en iemand afkomstig uit de Kaukasus was erbij betrokken. Van de Belg dook woensdagavond alvast een foto op. 

Islamoloog en ISIS-kenner Pieter Van Ostaeyen schat het bericht over zijn betrokkenheid als betrouwbaar in. 'Het bericht komt uit verschillende goed geïnformeerde jihadistische bronnen', reageert hij.   

Voorlopig is het echter wel nog onduidelijk wat de echte naam is van Abu Bakr-al Baljiki, naar wie de islamitische sites verwijzen. 'Het lijkt er sterk op dat het iemand is die tot nog toe onder de radar is gebleven', aldus Van Ostaeyen.

Offensief

In het noordoosten van Syrië is de terreurorganisatie ook een offensief begonnen in een door Koerden gecontroleerde regio aan de grens met Turkije. Zo'n 1.000 strijders van de extremisten hadden twee dorpen ten zuiden van de grensstad Ras al-Ayn aangevallen.

Eind februari hadden ISIS-strijders in het noordoosten van Syrië enkele dorpen bestormd, en meer dan 200 Assyrische christenen ontvoerd. De meesten onder hen bevinden zich ook vandaag nog in handen van de jihadisten. Ras al-Ayn aan de Syrisch-Turkse grens ligt ongeveer 180 kilometer ten oosten van de stad Kobane, die door Koerdische eenheden eind januari van het ISIS-juk werd bevrijd.

Defensie in Washington deelde mee dat tegenstanders van de extremisten met luchtsteun van de anti-ISIS-coalitie een belangrijke bevoorradingsroute tussen het noordoosten van Syrië en Noord-Irak heeft afgesneden. Vorige week werd er in de regio ten noordoosten van de stad Al-Hassaka zwaar gevochten tussen Koerden en jihadisten.

MEEST RECENT